2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Riešutiniai baltymų keksiukai (Financiers arba Friands)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 kiaušinių baltymai
200 g cukraus pudros
80 g miltų
100 g maltų migdolų
žiupsnelis druskos
200 g sviesto
migdolų plokštelių

Sviestą ištirpinti ir ataušinti. Miltus sumaišyti su cukraus pudra, maltais migdolais ir druska. Supilti ataušusį sviestą ir kiaušinių baltymus (baltymus prieš tai galima šakute šiek tiek paplakti). Gerai išmaišyti, kad gautųsi vientisa tešla. Tešlą supilti į keksiukų formeles, pabarstyti migdolų plokštelėmis (aš dar užbėriau šiek tiek rudojo cukraus)  ir kepti  iki 200 ° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių. Ataušinti. Skanaus!

P. S. nei kepimo miltelių, nei sodos tikrai nereikia – keksiukai puikiai iškyla ir be jų :) Iš šio tešlos kiekio gaunasi 12 normalaus dydžio keksų.Vietoje maltų migdolų galima naudoti bet kokius kitus maltus riešutus. Į tešlą galima įmaišyti uogų, vaisių gabaliukų ar smulkinto šokolado. Puikus būdas sunaudoti nuo kitų kepinių ar kremų liekančius kiaušinių baltymus. Be galo lengvai ir greitai pagaminamas gardėsis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šaltinis Les Fournées de Marie

19 komentarų:

  1. O vietoj cukraus pudros galima deti cukru? kiek mazdaug jo reiktu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nors beveik visuose tokių keksiukų receptuose siūloma naudoti cukraus pudrą, galima mėginti ir su paprastu cukrumi. Jo taip pat reikėtų 200 g. Beje, cukrų galima tiesiog susmulkinti blenderiu...

      Panaikinti
    2. tai migdolus vistiek reikia susimalti. prie to pacio su kavamale prisimalu cukraus pudros.

      Panaikinti
  2. eina sau kokie jie skanus, burnoj tirpstantis, jei atvirai labai gaila buvo dalintis:)turejau likusius nuo pyrago 3 baltymus, tai dariau is puse porcijos, isejo 10 nedideliu keksiuku. darysiu kai tik tureliu naltymu pertekliu, su uogomis net nebandyciau, ne manau " uzmustu" ta sviesto-migdolo skoni, na nebent sv.avietes. labai geras receptas!

    AtsakytiPanaikinti
  3. velykom ruosiu napoleona, ir sakau reik ismeginti siuos keksiukus, nes su morengais man jau kelis kartus nieko nepavyko :(
    tik netycia radau, kad ju skonis kaip kiausinienes: http://vaivoskepiniai.blogspot.no/2013/03/migdoliniai-baltymu-keksiukai.html
    tai ir mastau, ka cia padaryt, kad neliktu paskui sveciuose jie nesuvalgyti, masciau uogienes gal i vidu dar ideti, bet is Vilmos supratau, kad nebandytu. Sonatina, ar esi meginusi dar su kuo juos paivairinti? nes viliuosi, kad mazieji sulapnos juos, planuoju ju virsu papuosti kokiom marcipaninem velykinem dekoracijom savos gamybos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Živile, man šie keksiukai nei iš tolo neprimena kiaušinienės. Tiesiog pati pabandykite, kad ir iš pusės porcijos, ir sužinosite, ar jums patiks.
      Kol kas su uogomis nebandžiau. Mano draugė juos kepa su šokolado gabaliukais :) Aš pati kepiau pagal kitą receptą su pistacijomis vietoje migdolų ir aguonomis - tikrai labai skanu!

      Panaikinti
    2. kiausiniene nei kaip neiseitu, tesla tirstoka, nes daug dedasi sausu produktu kurie surisa baltymus.

      Panaikinti
  4. Kodel tik istraukus is orkaites keksiukai akyse smenga :( ir visai subliuksta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na sakyčiau, kad keksiukai tiesiog nespėja iškepti. Ar prieš išimdama iš orkaitės patikrinote mediniu pagaliuku? Pagaliukas turėtų būti visiškai sausas. Visos orkaitės skirtingos - gal jūsiškėje tereikia šiek tiek ilgiau kepti?..

      Panaikinti
  5. Labai geri, man patiko. Tik miltų šiek tiek daugiau dėjau, nes tešla skystoka pasirodė, o kai skystoka, tai didesnė tikimybė, kad sukris. Dėjau dar pusę plytelės smulkinto šokolado - super. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ai, ir dar pamiršau: mažinau penktadaliu produktus (4 baltymus teturėjau) ir gavos 12 keksiukų (metalinės formos), o kepiau 20 min. tai tikrai ir dar 5 min. palaikiau jau išjungtoj orkaitėj.

      Panaikinti
  6. superiniai,aš daršokolado juodo gabaliukus dėjau, nerealiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ka tik bandziau kepti siuos keksiukus.iskilo graziai, bet spalva balta, skonis irgi labai jau kiausinius primena.visa virtuve kvepia kiausiniais.daugiau tokiu keksiuku nekepsiu, ieskosiu geresniu recepteliu

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabus! Lengvuciai, puruciai ir ne sausi, tiesiog pasakiski! Aciu, kaip tik dariau specialiai progai, dziugu kad taip gerai gavosi

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kepiau jau dusyk, pavyko kuo puikiausiai. Kepiau vaiko gimtadieniui vaikui i darzeli - buvo visi suvalgyti. Migdolus maliausi pati. Labai skanus ir skanus keksiukai!

    AtsakytiPanaikinti
  10. nuostabūs keksiukai!!! šeimynos buvo įvertinta dešimčia balų :-)
    kadangi dažnai lieka nemažai baltymų, o morengai jau gerokai pabodo, teko panaršyti po interneto platybes kur juos sunaudoti.
    labai ačiū Sonatina, už šį nuostabų receptuką

    AtsakytiPanaikinti
  11. kepiau vakar tik ne keksiukų, o kekso formoje, skanu, tik norėtųsi, kad daugiau iškiltų, tai kitą kartą pridėsiu kepimo miltelių. Broliui sakė per daug saldumo ir riebumo - sviestas tikrai kiek per daug jautėsi.

    AtsakytiPanaikinti