2010 m. gegužės 31 d., pirmadienis

Egzotiškas mangų tortas

P40400401copy-1 copy
Pieniško šokolado kremas
140 g pieniško šokolado
95 g riebios grietinėlės
1,5 kiaušinių tryniai
15 g cukraus
1 lapelis želatinos

Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų. Šokoladą susmulkinti. Grietinėlę kaitinti ant silpnos ugnies. Tuo metu trynius išplakti su cukrumi iki baltumo. Kai grietinėlė pradės virti, nenustojant plakti plona srovele ją supilti į trynius. Masę supilti atgal į puodą ir kaitinti nuolat maišant, kol sutirštės. Nukelti nuo viryklės ir užpilti ant šokolado. Sudėti nuspaustą želatiną ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Masę supilti į 20 cm skersmens žiedą ir padėti į šaldiklį.

Kokosinis biskvitas
80 g maltų kokoso drožlių
40 g cukraus pudros
20 g cukraus
100 g kiaušinio baltymo

Kokosus sumaišyti su cukraus pudra. Baltymus, po truputį beriant cukrų, išplakti iki standumo. Į baltymus po truputį įmaišyti kokosus, kol gausis vientisa masė. Ant kepimo popieriaus lapo nusibrėžti 24 cm skersmens apskritimą ir jame tolygiai paskleisti tešlą. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių.

Šokoladinis biskvitas be miltų
95 g šokolado
70 g minkšto sviesto
80 g cukraus
1,5 a. š. kakavos miltelių
1,5 kiaušinio trynio
1 didelis kiaušinis
140 g kiaušinių baltymų

Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje.
Minkštą sviestą išplakti su 4 šaukštais cukraus ir kakavos milteliais iki vientisos masės. Sudėti trynius ir gerai išplakti. Įmaišyti kiaušinį, tuomet ištirpintą šokoladą ir maišyti, kol masė bus lygi ir vientisa.
Baltymus palaipsniui beriant likusį cukrų išplakti iki standumo. Įmaišyti ¼ baltymų į šokoladinę tešlą, kad ji šiek tiek palengvėtų. Tuomet atsargiai įmaišyti likusius baltymus.
Tešlą paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Šiek tiek ataušinti ir išpjauti 20 ir 24 cm apskritimus.

Mangų putėsiai
230 g mangų tyrės
5 lapeliai želatinos
65 g kiaušinių baltymų
115 g cukraus
375 g riebios grietinėlės

Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir leisti išbrinkti. 50 g mangų tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti nuspaustą želatiną. Įmaišyti likusią tyrę ir palikti kambario temperatūroje.
Paruošti itališką morengų masę: cukrų suberti į nedidelį puodą, įpilti šiek tiek vandens, kad tik sudrėktų cukrus. Kaitinti ant silpnos ugnies, ir, kai cukrus pasieks 112º C, pradėti plakti baltymus. Kai cukraus sirupo temperatūra pasieks 115º C, jį plona srovele supilti į vidutiniu greičiu plakamus baltymus. Plakti, kol masė atauš, o baltymai bus labai standūs ir blizgūs.
Grietinėlę išplakti iki standumo. Į ją atsargiai įmaišyti mangų tyrę, tuomet morengų masę.

Kokosinį biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Užpilti šiek tiek putėsių. Dėti 24 cm skersmens šokoladinį biskvitą, ant viršaus sušaldytą pieninio šokolado kremą. Vėl užpilti putėsių ir uždėti 20 cm skersmens šokoladinį biskvitą. Supilti likusius putėsius ir išlyginti paviršių. Tortą 2 valandas šaldyti šaldiklyje. Po to, jei norisi, aplieti mėgiama šokoladine glazūra ir per naktį laikyti šaldytuve.

P. S. be galo skanus ir įdomus tortas. Vietoje kokosų į pagrindo biskvito tešlą galima berti kitokių mėgiamų maltų riešutų. Glazūrą dariau pagal šį receptą tik dvigubai daugiau... Vietoje mangų putėsiams galima naudoti bet kokius kitus mėgiamus vaisius ar uogas. Ypač skanūs šokoladiniai biskvitai be miltų... Atrodo labai sudėtingai paruošiama, bet iš tiesų viskas ne taip baisu :)

Šaltinis La cuisine de Loupiti

18 komentarų:

  1. o zelatino lapeliai..kur ju rast? negalima tos birios zelatinos naudot? jei taip , tai kiek butu vienas lapelis? :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir kiek kiausiniu reikia tiems 100gr baltymu gaut?:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Želatinos lapelių būna pirkti didžiosiose Rimi ar Thomas Philipps parduotuvėse, bet tikrai galima naudoti paprastą birią želatiną. 1 lapelis atitinka maždaug 1,7 - 2 g arba 1/2 arbatinio šaukštelio birios želatinos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kiaušinius ir baltymus geriausia sverti, todėl, kad kiaušiniai būna tiesiog skirtingo dydžio. Apytiksliai vienas baltymas sveria maždaug 30 - 40 g.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kaip reikia nusunkti tą želatiną??? :O aš tai iškart užpilu nedideliu kiekiu verdančio vandens ir maišau, kol želatina išbrinksta, ar labai blogai?

    AtsakytiPanaikinti
  6. miela sonatina,
    šis tortas - nuostabus. viskas pavyko puikiai, tik man tas pertepimas norėjosi, kad būtų standesnis, nes kadangi paskutinis sluoksnis jo, tai gavosi per skystas viršus. ar turėčiau naudoti daugiau želatinos kitą kart?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Justina, viskas priklauso nuo želatinos, nes ji būna skirtinga. Man regis, kad Dr. Oetker želatiną galima iškart išmaišyti karštame skystyje. Su kitokia želatina tai tikrai nepavyks :)

    Labai džiaugiuosi, kad tortas patiko :) O želatinos, be abejo, kitą kartą reikėtų dėti daugiau, nes ji būna skirtinga, ir greičiausiai jos buvo mažoka (kitą kartą reikėtų žiūrėti nurodymus ant pakelio, kokiam skysčio kiekiui kiek reikia dėti).

    AtsakytiPanaikinti
  8. ačiū, būtinai vėl pabandysiu - anytos jubiliejui :) beje, pieniško šokolado kremui naudojau pienišką šokoladą su sveikais lazdyno riešutais (kitokio neturėjau). skonis nuostabus!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. o kaip su ta mango tyre?ar jos yra pirkt?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš mačiau mangų uogienės pirkti IKI, bet 275 g kainavo 7 Lt, tai truputį brangoka pasirodė. O kažin netiktų trinti uoboliai su cukrumi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. mangu tyre galima pasidaryti sutrynus blenderiu mango vaisiu, bet jis turi buti gerai sunokes. as dariau si toeta 3 kartus. viena karta su persiku tyre, kita karet su nektarinu tyre, okita karta su mangu-persiku tyr. skaniausia man su perskikais..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kažkuriam prekybos centre kartą pirkau konservuotų mango vaisių. Žinoma, geriausia būtų sutrinti gerai sunokusius šviežius mangus. Tiesa, kažkada naudojau vaikišką mangų tyrelę :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ilgokai uztrukau pagaminti, bet tortas patiko. Lengvo, malonaus skonio. Sakyciau, kad galima maziau deti cukraus.

    Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Norėčiau išsikepti šį tortą, bet tikriausiai niekada taip ir neišdrįsiu gaminti kremų su žaliais kiaušiniais. Sonatina, gal Jūs galėtumėte parekomenduoti, kokiu kitu kremu būtų galima pakeisti mangų putesių kremą. Suprantu, kad torto skonis bus jau ne tas, bet manau, kad geriau jau toks variantas, negu visai nekepti. Juolab manau, kad svarbiausias šiame kreme yra vaisių skonis.

    AtsakytiPanaikinti
  15. toks ispudis kad sonatina negamino sio torto, nes kai iuriu praktiniu patarimu pasigend...pvz kaip sokolado mase su zelatina nesulauzius graziai perdeti ant torto...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nelabai suprantu, kur problema - šokoladinio kremo sluoksnis yra pakankamai storas ir šaldiklyje gerai jį sušaldžius perkelti ant torto visiškai paprasta. Dar reikėtų pasistengti norint jį sulaužyti...

      Panaikinti
  16. Laba vakara,
    Norejau paklausti ar tiek sokoladinis, tiek kokosinis biskvitai turi gautis minksti? nes net kepant ilgiau nei parasyta jie isimti is orkaites subliuksta. Cia taip turi but ?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Na tik sazinigai, ar kam nors gavosi kokosu biskvitas???

    AtsakytiPanaikinti