2009 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

Vištienos ir moliūgų karis

P92401872-1 copy
2 v. š. sezamo sėklų
1 v. š. aliejaus
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 skiltelės česnako, išspaustos spaudykle
2 a. š. šviežio susmulkinto imbiero
1 a. š. maltos kalendros
2 a. š. malto kumino
2 a. š. smulkiai supjaustytų šviežių čili pipirų
300 g smulkiai supjaustytų vištienos kumpelių filė
500 g moliūgo, supjaustyto kubeliais
1 raudonas saldusis pipiras, supjaustytas plonomis juostelėmis
250 ml kokosų pieno
250 ml vištienos sultinio
2 v. š. šviežių kapotų kalendros lapelių

Gerai įkaitinti keptuvę. Maišant 1 – 2 minutes pakepinti sezamo sėklas, kol šiek tiek apskrus. Išimti iš keptuvės.

Supilti aliejų, suberti svogūnus ir kepti maišant apie 3 minutes, kol suminkštės.
Suberti česnakus, imbierą, prieskonius, čili ir kepti maišant apie 1 minutę, kol pasklis prieskonių aromatas.

Sudėti vištienos gabaliukus ir kepti kelias minutes, kol mėsa apkeps iš visų pusių ir nebebus rausva.

Suberti moliūgo ir saldaus pipiro gabaliukus ir dar kepti 2 minutes. Supilti kokosų pieną bei sultinį, troškinį užvirti. Prisukti viryklę ir uždengus troškinti 10 minučių.

Dar 5 – 10 minučių troškinti atidengus, kol moliūgas suminkštės, o padažas sutirštės.
Pagardinti druska ir patiekti užbarsčius sezamo sėklų bei kalendros lapelių. Skanaus!

P. S. nepaprastai skanu, nors ir nedėjau kai kurių prieskonių... Nedėjau imbiero ir saldaus pipiro, nes jų nemėgstu... Sezamo šį kartą tiesiog nebeturėjau... Kad nereikėtų išpilti likusio kokosų pieno (paprastai skardinėje būna apie 400 ml), galima supilti visą kokosų pieną ir tik 100 ml sultinio. Tuomet padažas bus dar tirštesnis ir aromatingesnis...

Šaltinis Recipezaar

15 komentarų:

  1. Karis yra ne tik prieskonis, o ir tokia patiekalo rūšis: aštraus skonio mėsos, paukštienos, žuvies ar daržovių patiekalas, paruoštas su aštriais prieskoniais (dažniausiai kuminu, raudonaisiais pipirais, kalendra ir t. t.), ir duodamas i stalą su ryžiais, kukurūziniais paplotėliais bei įvairiais garnyrais.
    Prieskonis karis ir yra šių aštrių prieskonių mišinys - lygiomis dalimis maišoma malta kalendra, maltas kuminas, malti pipirai, ciberžolė ir imbieras...

    AtsakytiPanaikinti
  2. jau ne pirmame recepte yra pazymetas prieskonis - kuminas. parduotuvej jo niekur nerandu. gal galite patarti kur ji galima isigyti? aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iš tiesų, aš malto kumino parsivežiau iš užsienio... Bet matau, kad Delonoje galima įsigyti kumino sėklų, o jas galima susimalti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Isbandziau, tikrai LABAI SKANU. Aciu uz recepta:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O jeigu be kumino - ar bus skanu? Siaip man kario - to prieskonio - skonis - labai siaip sau, bet sis patiekalas taip skainiai atrodo... Ar gal ta kumina reiketu kuo pakeisti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. labai skanu ...mano nelabai valgus vaikas, bet kirto- net ausys ,,linko" viestiena is tiesu labai minksta, kitokia nei iprastai

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kuo galima pakeist kokosu piena, jei Armenijoj apie ji nera girdeje? :) Dalia

    AtsakytiPanaikinti
  8. Galima kokosų pieną pakeisti sutirštintu nesaldintu pienu, šiek tiek atskiestu vandeniu (šiuo atveju 200 ml sutirštinto pieno ir 50 ml vandens) ir pagardintu kokosų ekstraktu (galima ir be jo, tik nebus kokosų aromato).

    Ir vis tik dar siūlau paieškoti azijietiškų prekių parduotuvės – tikrai ten rasite kokosų pieno.

    AtsakytiPanaikinti
  9. JuodaVarna: šiandien turėjau vištienos filė, kurią būtinai norėjau sunaudoti...
    Kažkaip pasidarė apmaudu, kad šitą receptą suradau tik po to, kai pasidariau pačios pasiūlytą "Vištienos ir lęšių sriubą", kuri man labai skani, ir darau ne pirmą kartą...
    Būčiau sunaudojus ne tik vištieną, bet ir moliūgo gabalą, kuris dabar tebelaukia, ką iš jo skanaus padarysiu...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Puikus receptas, tik norėjosi kiek tirščiau, tai visai gale įdėjau apie 50 ml šaltam vandeny ištirpinto kukurūzų krakmolo. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vakar gaminau, tačiau šiek tiek nusivyliau, tikėjausi kažko egzotiškesnio. Be to, ir kokosų pieną sutraukė - ar taip turi būti?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Cumin į lietuvių kalbą verčiasi kmynai, curry patiekalui naudojami malti kmynai, tik nežinau ar Lietuvoje jų yra, bet kmynų sėklų galima rasti kiekvienoje parduotuvėje...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Cumin yra kmynai, bet ne tie tradiciniai Lietuvoje naudojami kmynai. Tai yra Romos kmynai, dažniausiai naudojami kariams ar meksikietiškiems patiekalams pagardinti.
      Skirtumas labai puikiai paaiškintas štai čia: http://www.salierai-rankineje.lt/node/48 :)

      Panaikinti