2010 m. birželio 8 d., antradienis

Tortas "Braškių bučinys"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biskvitui
6 kiaušiniai
6 v. š. cukraus
6 v. š. miltų
80 g maltų aguonų

Braškių želė
500 g braškių
4 v. š. cukraus
15 g želatinos

Kremui
400 ml pieno
1 a. š. vanilinio cukraus
2 kiaušinių tryniai
1 v. š. miltų
1 v. š. krakmolo
100 g cukraus pudros
250 g sviesto

Biskvitams baltymus išplakti iki standumo palaipsniui beriant cukrų. Nenustojant plakti po vieną įmaišyti trynius. Įmaišyti persijotus miltus. Į 2/3 tešlos įmaišyti aguonas.
Iškepti tris 24 cm skersmens papločius – du aguoninius ir vieną paprastą. Kepti iki 175º C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių. Ataušinti.

Želatiną užpilti nedideliu kiekiu šalto vandens ir išbrinkinti. Braškes su cukrumi sutrinti blenderiu. Pusę braškių tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti išbrinkusią želatiną. Sumaišyti su likusia tyre.
Torto formos dugną iškloti plėvele ir uždėti formos kraštus. Supilti pusę braškių tyrės ir pusvalandį pašaldyti. Nuimti formos kraštus ir išimti želė kartu su plėvele. Laikyti šaltai. Tą patį dar kartą padaryti su likusia braškių tyre. Gausis du braškių želė sluoksniai.

Kremui pieną užvirti. Trynius išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Įmaišyti miltus ir krakmolą. Nuolat maišant plona srovele supilti karštą pieną. Kremą supilti atgal į puodą ir kaitinti nuolat maišant, kol sutirštės. Perpilti į kitą indą ir ataušinti vis pamaišant. Sviestą išplakti iki purumo ir po šaukštą įmaišyti į ataušusį kremą.

Vieną aguoninį biskvitą aptepti kremu, dėti braškių želė sluoksnį, užtepti kremo, dėti baltą biskvitą, aptepti kremu, dėti antrąjį braškių želė sluoksnį, aptepti kremu, dėti antrąjį aguoninį biskvitą. Visą tortą aptepti likusiu kremu ir gerai atšaldyti. Papuošti pagal skonį. Skanaus!

P. S. turėjau likusį biskvito sluoksnį nuo šio torto ir dar papildomai iškepiau pagal tą patį receptą aguoninį biskvitą (vietoje pistacijų įbėriau tiek pat maltų aguonų), kurį padalinau į du sluoksnius. Biskvitus sulaisčiau cukraus sirupu su likeriu. Neįprastas, labai skanus ir drėgnas tortas :)

Šaltinis U samovara

34 komentarai:

  1. o kaip jus padarete ta virsu ruda?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ieva, kremas greičiausiai gavosi rausvas nuo braškių želė :)

    Tortą apliejau šokoladine glazūra pagal šį receptą, tik iš dvigubo kiekio.

    AtsakytiPanaikinti
  3. biskvitai gavosi kietoki ir kremas nepersigere,kazin ka ne taip dariau?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sunku pasakyti, nemačius viso proceso... Gal nepakankamai išplakėte kiaušinius, gal per stipriai maišėte subėrusi miltus ir aguonas? Gal per ilgai kepėte?

    Aš pati praktiškai visuomet sulaistau biskvitus sirupu, nepriklausomai nuo to, ar tai nurodyta recepte, ar ne. Šis tortas gavosi ypač drėgnas...

    AtsakytiPanaikinti
  5. SVEIKA, O KODEL TA ZELE TAIP NESUSTENGO? IR AR REIKIS SUDREKINTI BISKVITUS?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Želė sustingo idealiai, tik per skubėjimą kremas gavosi ne visai toks, koks turėjo gautis, o skystesnis :) Aš biskvitus drėkinu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. sakykit o kur puraus biskvito paslaptis?man su aguonom blynas gavosi kietas?o miltus imaisyti ar mikseriu galima plakti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. koks skanumelis,viskas gavosi super tik tas baltas kremas sustengo toks sviestinis,kitakart gal maziau sviesto desiu-noreciau kad toks kaip nuotraukoj pas tave(panasus i plikyta)gautusi,bet siaip-super super,Aciu Sonatina,kiek kepiau is interneto-tavo receptai skaniausi ir labai aiskus!

    AtsakytiPanaikinti
  9. o ar galima biskvita kepti viena ir paskiau perpjauti? koks skirtumas? aciu

    AtsakytiPanaikinti
  10. Daiva, puraus biskvito paslaptis - ypač gerai išplakti kiaušiniai ir atsargiai įmaišyti miltai ir aguonos... Aš miltus įmaišau mentele, kruopščiai, bet atsargiai maišydama iš viršaus į apačią. Dar galima maišyti tiesiog ranka arba plakimo šluotele, tik ne mikseriu.

    Žinoma, kad biskvitą galima kepti vieną ir pjaustyti. Bet vis tiek reikia kepti du atskirus biskvitus - vieną su aguonomis (ir perpjauti pusiau) ir vieną be jų.

    AtsakytiPanaikinti
  11. norėjau paklausti ar glazūrą galima daryti pagal Prahos pyrago glazūros receptą?

    AtsakytiPanaikinti
  12. sonatina, as krikstynom rysiuos kepti braskiu bucini, gal patartum kaip papuosti torta?jei su uogom tai jos paskui istis?ar tiktu pertepimui avietes sviezios? ar geriau melyniu saldytu?o dideliam tortui gal is 10 kiausiniu biskvita uztektu?aciu uz konsultacija

    AtsakytiPanaikinti
  13. Papuošimus aš vertinu labai natūralius, valgomus. Jeigu nesi puošusi daug tortų, siūlyčiau rinktis kokį nors paprastą variantą - šokoladinę glazūrą ar plaktą grietinėlę ir biskvito trupinius.
    Avietės tiktų, tik reikia nepamiršti, kad sutrynus jas jausis kauliukai. Tad gal vertėtų dar pertrinti per sietelį. Mėlynės irgi turėtų būti skanu. O koks tortas yra didelis? Iš 10 kiaušinių niekada nekepiau biskvito - manau jis turi būti tiesiog milžiniškas :) Jeigu kepčiau, tai ne mažesnėje, nei 32 cm skersmens torto formoje...

    AtsakytiPanaikinti
  14. labas. as ruosiuosi kepti 32cm skersmens formoje. kiek ir ko man reikia 3 biskvitam prasau? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. vel cia as ;) sorry, is tiesu forma bus 36cm skersmens. Ar galetum man patarti? As noriu daryti torta su mascarpone, kondensuotu pienu ir vaisiais. Ar galetum man patarti kaip geriausiai daryti ir kokiu klaidu nepadaryti ir pan? nesu visiskai zalia kepime, bet praktikos labai daug neturiu ;) is anksto dekoju ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. ir kokia glazura naudoti vietoje sokoladines? gal yra koks receptas su kondensuotu pienu ar pan?

    AtsakytiPanaikinti
  17. ar mazesni torta daryti? ;) aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Lyga, o ar tikrai darytumėte 36 cm formoje, nes tokios net neteko niekada matyti... Didžiausią pirkti mačiau 32 cm skersmens :) Bet jei tikrai turite tokią, tuomet produktų kiekį reikėtų didinti 2,25 karto. Gautųsi po 13,5 šaukšto miltų ir cukraus, 13,5 kiaušinio ir 180 g aguonų.
    Biskvitams svarbiausia labai gerai išplakti kiaušinius - kitaip biskvitas sukris...
    Glazūros su kondensuotu pienu neteko nei ragauti, nei daryti... Galima nenaudoti glazūros, o papuošti tiesiog plakta grietinėle...

    AtsakytiPanaikinti
  19. as Londone esu, tai cia jie nuomoja formas.. kiek kg cia gautusi? gal per daug as cia uszimojau ;DD ok. gal reik mazesne daryti.. pvz 12 inchu, tai cia butu 31cm panasiai... su kondensuuotu pienu man atrodo Beata (is Beatos Virtuves) puose keksiukus su sokolado ir kondensuoto pieno glazura....tai pamaniau gal kas panasaus yra?? (http://www.beatosvirtuve.lt/blog/2009/07/gimtadieniniai-nusidavimai-pyrageliai/)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Supratau dėl formos :) Šiaip iš čia nurodyto produktų kiekio gaunasi beveik 2 kg tortas. Tad reikia tiesiog paskaičiuoti, kiek žmonių tą tortą valgys.

    Radau štai tokį glazūros receptą: 1 skardinė saldinto kondensuoto pieno ir 320 g šokolado gabaliukų. Viską kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol šokoladas ištirps. Tik ar glazūra nebus žiauriai saldi? Šokoladas ir saldus kondensuotas pienas?..

    AtsakytiPanaikinti
  21. gal ir saldi. is viso nzn ka daryti. galvojau padaryti torta, pertepti biskvitus su mascasrpone ir kondesuotu pienu ir vaisiais ir gal apdengti marcipanu ir fondant, bet nesu tikra ar pavyks, ir nesu tikra ar irgi nebus per saldu... ;) vienas galvos skauskmas, torto reikia apie 10-15 zmoniu, tai kokio dyzdio man ji daryti? atsiprasau, kad as cia tiek klausimu turiu, tiesiog nenoriu visiskai susimauti ;D

    AtsakytiPanaikinti
  22. ok, as nusprendziau daryti 12 inchu (t.y. ~31cm)formoje. Kaip man dabar parsau apskaiciuoti kiek ko reikes biskvitams? Aciu dar karta ;) Jei viskas graziai pavyks idesiu nuotrauka i Facebook'a ;)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Tuomet visus produktus reikėtų padidinti ~60%, t. y. biskvitams reikėtų po 10 šaukštų miltų ir cukraus, 10 kiaušinių ir 130 g aguonų. Tikiuosi, viskas puikiai pavyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Jau biskvitus issikepiau ;) gavosi gerai, aciu ;) dabar dar vienas klausimelis..kremas mano bus is mascarpones ir kondensuoto pieno su citrinu sultim. ziurejau, taip daro cheesecake'us ir sustingasta. ar galiu taip? dar desiu persiku ir bananu skilteles. gal zinai ka nors apie tai? ta prasme, ar man daryti toki varianta, ar dar deti zelatinos? labai labai aciu uz patarimus :)ir dar...biskvitu virsu reikia nupjauti, ar taip? na kad tiesesnis tortas butu, ir siaip gal kad kremas ir cukraus sirupas geriau isigertu, ar ne? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Man irgi su nurodytu kiekiu zelatinos nestingo braskiu sluoksnis. Bet imaisiau i mase dar karto papildomai ir puikiausiai sustingo. Matyt perkaitinau zele kai is pradiu dariau. Ryt jau torta ragausim, tai parasysiu atsiliepimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Ir aš šiandien dariau šį tortą :) Tik netyčia pamiršau tešlą padalinti, tai gavau kepti vieną didelį aguoninį biskvitą. Braškių želė kažkodėl nesustingo, nors ir dėjau truputį daugiau želatinos, bet nieko ištepliojau ją paskui ir gavos liuks. Bet kitą kartą kai darysiu (retas įvykis mano gyvenime - tą patį pyragą gaminti kelis kartus), dėsiu bent dvigubai daugiau braškių, kad būtų gaiviau. Su kremu irgi privargau, tikriausiai leidau per daug sutirštėti, nes gavos pudingas... bijojau, kad jis man išvis sustings, tai dar į karštą įmaišiau sviestą, kuris aišku ištirpo... :( Na nieko, atšaldžiau, po to perplakiau jį ir gavosi gerai :) Šiaip tai LABAI SKANUS pyragas, retai man kas patinka :) Norėčiau sulaukti pasiūlymo, gal kkį gaivesnį papuošimą? Man atrodo, kad šokoladas ar grietinėlė mano skoniui per stirpu būtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Sonatina, šeštadienį prisižadėjau šiuo gėriu pavaišinti svečius. Klausimėlis: ar geriau ketvirtadienį viską pasiruošti o susluoksniuoti penktadienį, ar galima viską padaryti ketvirtadienį (nes gi laisva diena)? Bijau, kad biskvitas per porą dienų susens, t.y., nebebus toks kokybiškas. Ar tortas kaip tik subręs per porą dienų ir bus kaip tik?

    AtsakytiPanaikinti
  28. Sonatina, šeštadieniui svečiams pažadėjau šį gėrį. Klausimas: ar geriau visus sluoksnius pasigaminti ketvirtadienį, o penktadienį vakare susluoksniuoti, ar ketvirtadienį pasidaryti viską iki galo? Bijau, porą dienų tortas pastovėjęs nebebus toks kokybiškas. Ar kaip tik - labiau subręs? Šį kartą tobulas tortas yra tiesiog privalomas, nes pirmą kartą gavosi per sausas, antrąkart teko išvis išmesti ;( Tiesa, pati kalta - kremo pridėjau per daug ir per skysto, tai kai nuėmiau formą, visi sluoksniai tiesiog nužlepsėjo į šalis kas sau...

    AtsakytiPanaikinti
  29. o kada geriausia ji sutept, jei valgomas bus sekmadieni?

    AtsakytiPanaikinti
  30. Sonatina,ar sis tortukas atlaikys maza tiramisu torta (pagal misele)?

    AtsakytiPanaikinti
  31. gal kas galit pasakyt,kaip tas aguonas sumalti? neturiu kavamales... ar jas sausas malti per mesmale?

    AtsakytiPanaikinti
  32. jau sumaliau - blenderiu! =D

    AtsakytiPanaikinti
  33. Ar galima vietoj braškių ir želatinos dėti tiesiog braškių žele?

    AtsakytiPanaikinti