Aguonų tortas su braškėmis
Biskvito lakštams
5 kiaušiniai
180 g cukraus
1 žiupsnelis druskos
5 v. š. karšto vandens
250 g maltų aguonų
200 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
Sirupui
4 v. š. cukraus
4 v. š. vandens
1 v. š. likerio
Kremui
10 lapelių želatinos (5 a. š.)
750 g šviežių braškių
100 g cukraus
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
250 g natūralaus jogurto
400 g riebios grietinėlės
Kiaušinius, cukrų, druską ir vandenį plakti mikseriu apie 8 minutes, kol masė patrigubės ir bus grietinės tirštumo. Atsargiai įmaišyti aguonas. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, persijoti ir taip pat atsargiai įmaišyti į kiaušinius.
Ant kepimo popieriaus nusibrėžti penkis 26 cm skersmens apskritimus ir juose tolygiai paskleisti tešlą. Kepti iki 190° C (170° C su ventiliatoriumi) įkaitintoje orkaitėje 10 - 12 minučių.
250 g braškių smulkiai supjaustyti. Likusias kartu su cukrumi ir citrinos žievele sutrinti blenderiu. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje, ištirpinti ir įmaišyti į braškių tyrę kartu su jogurtu ir supjaustytomis braškėmis. Kai tik masė ims stingti, įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę.
Sirupui vandenį užvirti su cukrumi ir maišyti, kol cukrus ištirps. Ataušinti ir įmaišyti likerį.
Vieną biskvito lakštą apjuosti torto formos kraštu, sudrėkinti sirupu, aptepti kremu. Taip susluoksniuoti visus biskvito lakštus. Tortą šaldyti mažiausiai 2 valandas. Skanaus!
P. S. puikus tortas aguonų ir braškių mylėtojams :)
Šaltinis Coolinarika
Tikra tortu karaliene ! Nuostabiai skaniai atrodo ♥
AtsakytiPanaikintiAguonėle, ačiū! Tiesiog negaliu atsispirti pagundai išbandyti vis naujus tortų receptus :)
AtsakytiPanaikintiSonatina, na aš tokį kvailą klausimą užduosiu - o tortus suvalgo tavo šeima, ar "išvaišini" draugams? :-)
AtsakytiPanaikintiIš principo visus tortus darau kažkokiai progai :) Bet jeigu lieka, ar būtinai be progos kažką noriu išbandyti - "išvaišinu" draugams ir kolegoms :)
AtsakytiPanaikintiSupratau. ;-) Ačiū! Kai aš kepu, visi džiaugiasi, bet kai po pirmo paragavimo reikia suvalgyti kas liko - raukosi. :-)
AtsakytiPanaikintikepiau savaitgalį šitą tortą tai labai super gavosi, niekad nemaniau kad aguonos ir braskės taip derės tarpusavy. tik klausimėlis, ar jum kremo neliko nepanaudoto? man kazkaip labai perdaug jo gavosi nors proporciju lygtais laikiaus.
AtsakytiPanaikintikaip suprasti "Vieną biskvito lakštą apjuosti torto formos kraštus..."? tai cia kaip? sonus formos? :-/
AtsakytiPanaikintinoriu pasitikslinti..jei zelatinos lapeliais neturiu, tai tada deti 5 arbatinius saukstelius granulemis?
AtsakytiPanaikintiAudrone, džiaugiuosi, kad tortas patiko :) O kremo man buvo kaip tik - tikrai ne per daug.
AtsakytiPanaikintiTaip, aplink biskvito lakštą reikia pastatyti torto formos šonus.
Neturint želatinos lapelių reikėtų naudoti 5 a. š. paprastos birios želatinos. Aš naudoju arba Dr. Oetker, arba smulkią baltą UAB "Baiva" fasuotą želatiną, kurią perku Urmo bazėje. Merginos vis skundžiasi, kad įbėrus nurodytą kiekį paprastos želatinos kremai prastai stingsta, tad galbūt ji yra silpnesnė, todėl jos patarčiau berti šiek tiek daugiau, o apskritai geriausiai želatinos berti tiek, kiek nurodyta jos pakuotėje apskaičiavus, kiek bus stingdomo skysčio.
aciu labai :-)
AtsakytiPanaikintiRuošiuosi kepti šį tortą, bet noriu pasitikslinti dėl aguonų - jas geriau malti sausas ar nuplikytas ir pamirkytas?
AtsakytiPanaikintiVilma, aš naudojau pirktines maltas sausas aguonas, todėl manyčiau, kad reikia sumalti sausas aguonas.
AtsakytiPanaikintijus Saunuole tiek gaug visko ir taip viliojanciai atrodo norisi viska isdandyti,tiesiog super
AtsakytiPanaikintiSudominai su pirktinėmis maltomis. Jų yra pirkti Lietuvoje?
AtsakytiPanaikintiAčiū :)
AtsakytiPanaikintiVilma, maltų aguonų be priedų Lietuvoje neteko matyti - aš perku Lenkijoje... Beje, ar kepei šį tortą?
Kodėl visi tamstos tortai yra "nedraugiški" vegetarams? Visur želatina, žėlė ir dar truputis želatinos..?
AtsakytiPanaikintiTodėl, kad tamsta nėra vegetarė, todėl, kad ji nėra niekam įsipareigojusi dėti vegetariškus receptus ir todėl, kad tai yra tik tamstos internetinis dienoraštis, kuriami ji deda tai, kas jai patinka :)
AtsakytiPanaikintiNa ir "naglumas" vegetariskas :)
PanaikintiJus saunuole, toks puikus portalas, man kaip "nusivylusiai namu seiminikei" auginu dukryte ir kartasi is proto veda klausimas ka gaminti, jusu portalas tikras issigelbejimas :) O tortai nerealiai atrodo. Esu smalizius ir sakau reiks isbandyt VISUS :)
Zinant kad tai yra nemokamas portalas, jusu gera valia pasidalintas su visuomeme reikai tik dziaugtis tokia galimybe o ne kritikuoti
Sonatina,aciu uz receptuka,kiek tavo tortu kepiau visi super skanus gavosi,nu bet sitas-turbut pati visa suvalgysiu,koks skanus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kremo liko trupuciuka,nors jau taip storai tarp sluoksniu sutepiau .visa gyvenima buvau riebiu morenginiu-kavos,sokoladiniu tortu gerbeja,nu bet sitas-toks pasakiskai braskinis,super super super!!!!
AtsakytiPanaikintiSonatina, dar nespėjau, nes daug keliavau. Bet būtinai išbandysiu, jei per stebuklą pavyks rasti braškių. Jei ne, darysiu su avietėmis. ;)
AtsakytiPanaikintioooo atrodo taip skaniai !
AtsakytiPanaikintihttp://nukritau.blogspot.com/
kaaaip skaniai atrodo! net braškių namie turiu, bet iš manęs kepėja nekokia... ieškosiu kažko paprastesnio :D
AtsakytiPanaikintibraskiu sezonas jau baigesi... tai as su klausimeliu :) o kaip jeigu saldytas braskes det? Aromato maziau, bet gal vis tiek tiktu?
AtsakytiPanaikintiVifaix, kad tai tikrai labai nesudėtingas tortas :)
AtsakytiPanaikintiLina, manau, šaldytos braškės irgi tinka, tik aš jas visas sutrinčiau blenderiu ir nedėčiau gabaliukų, nes atšilusios braškės jau vis tiek patyžta...
Ačiū Sonatinai už gerus receptus. Dažnai čia užsuku. Gaminau šį tortą. Gavosi viskas gerai, aguonas pirkau maltas, bet su jomis atsargiai, nes jas įdėjau ir po to tik paragavau, turėjo specifinį lyg pelėsio kvapą. Kitąsyk daryčiau tik su nemaltomis. Bet skonis torto nuvylė, atrodo gražiau, nei yra skanus. Antrąkart nedarysiu.
AtsakytiPanaikintiar galima biskvitus keliom dienom anksciau issikepti?
AtsakytiPanaikintiklausimėlis - dabar žiemą braškių nelabai yra. gal įmanoma kažkuo pakeisti, ar teks laukti vasaros?
AtsakytiPanaikintiPasidariau sau gimtadienio progą šitą tortą, tik truputį pakeičiau. Naudojau šaldytus juoduosius serbentus, o pirma sluoksnį padariau šokoladinį(tiesiog šokoladas 85proc. su šiek tiek pieno/grietinėlės, kad minkščiau už plytelės kietumas būtų) be šokolado niekaip tiesiog, tai labai patiko, verta daryti:), buvo kam uogų perdaug, bet man patiko toks stiprus uogų, aguonų, šokolado skonis, tikrai kartosiu, ir su braškėm būtinai:). Taip gera rast čia tiek visokių tortų, kuriuos išbandyti norisi, keli jau planuose:)
AtsakytiPanaikintio ne geriau iskepti viena arba 2 biskvitus ir juos supjaustyti?ar galima taip?
AtsakytiPanaikintiŽinoma, galima kepti ir vieną biskvitą, bet kepimo laikas bus atitinkamai ilgesnis ir prieš pjaustant biskvitą būtina gerai ataušinti, kad pjaustomas netrupėtų.
AtsakytiPanaikintiManau, biskvitus galima išsikepti ir prieš kelias dienas ir laikyti sandariai suvyniotus šaldytuve.
Tos maltos aguonos, kurias aš naudoju, tikrai neturi jokio pelėsio skonio ar kvapo...
Braškes, žinoma, galima keisti kitomis uogomis ar vaisiais. Asta šauniai sugalvojo kuo pakeisti braškes :)
Aciu,tikrai labai skanus tortai ,dar nevisus isbandziau,bet tikrai pabandysiu :)Aciu!
AtsakytiPanaikintituriu klausimeli: kuo butu galima pakeist likeri, nes nevartoju alkoholio?
AtsakytiPanaikintiSveiki, mes darem dviese si torta ir mums jis pavyko idealiai, nes dvi galvos geriau nei viena , aciu Sonatina, o beto mes malem aguonas uzpiltas karstu vandeniu ir vietoj likerio naudojom brendi miksuota su braskiu syrupu, kadangi zelatina per klaida nusipirkom milteliais, tai dejom desimt pakeliu istirbdem ir pylem 15 v.s. plius du kartus ipylem pakartotinai is akies :D :D :D (aisku stebejom kaip zelatina stingsta) ir viskas gavosi super skaniai!!!! O beje jei ne braskiu sezonas tai ju galima isigyti parduotuveje ;) Aciu saunus tortas! sekmes smaliziams!!!
AtsakytiPanaikintiSveiki, tortas labai patraukliai atrodo, tik vienas techninis klausimas. Kaip tuos sluoksnius kepti? ne pačioje torto formoje? tiesiog paprastai ant kepimo popieriaus išpylus tešlą, ar nepasklis po visą skardą, formą praras? o gal tortinėje kepti po nedidelį kiekį?
AtsakytiPanaikintiJeigu tinkamai išplaksite kiaušinius, tešla tikrai nepasklis po skardą :) Be abejo, galima kepti ir visą tešlą supylus į formą, o tuomet supjaustyti į penkias dalis. Bet tuomet kepti reikės gerokai ilgiau, ~45 minutes (bet viskas, žinoma, priklauso nuo orkaitės). Galima kepti ir po nedidelį kiekį, tortinėje, bet po kiekvieno lakšto reikės plauti tortinę ir t. t...
PanaikintiAš biskvito lakštus mėgstu kepti be formos, tik ant kepimo popieriaus lakšto - ir iškepa greičiau, ir nereikia ilgai aušinti biskvito, kad pavyktų jį gražiai supjaustyti...
Sveika, Sonatina, o tiktu "keglevich" meleonu likeris?
AtsakytiPanaikinti