2013 m. balandžio 10 d., trečiadienis

Pyragas su virtu varškės įdaru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trapiems meduolių tešlos lakštams
300 g miltų
½ a. š. sodos
2 – 3 a. š. meduolių prieskonių
70 g rudojo cukraus
130 g šalto sviesto
40 g medaus (2 v. š.)
2 dideli kiaušinių tryniai
3 v. š. grietinės

Miltus sumaišyti su soda, meduolių prieskoniais ir cukrumi. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir kapoti peiliu (arba maišyti mikseriu), kol gausis trupiniai. Sudėti kiaušinių trynius, grietinę, medų ir greitai suminkyti lygią tešlą. Tešlą padalinti į tris lygias dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir pašaldyti šaldytuve 30 minučių.

Atšaldytus tešlos gabaliukus iškočioti į tris 20 x 25 cm dydžio lakštus ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 minučių, kol gražiai apskrus. Ataušinti.

Varškės įdarui
800 g permaltos varškės
140 g kambario temperatūros sviesto
¾ puodelio (~85 g) cukraus pudros
3 dideli kiaušiniai
100 - 120 g slyvų džemo
2 - 3 a. š. malto cinamono
4 v. š. krakmolo 
125 ml pieno

Sviestą išplakti su cukraus pudra iki purios šviesios masės. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Po šaukštą įmaišyti varškę. Galiausiai įmaišyti slyvų džemą ir cinamoną. Kiaušinių baltymus išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į varškės masę. Paruoštą varškės masę sudėti į puodą storu dugnu ir kaitinti ant silpnos ugnies vis maišant, kol masė užvirs. Krakmolą sumaišyti su pienu ir supilti į užvirusią varškės masę. Dar pakaitinti kelias minutes, kol įdaras sutirštės.

Į formą dėti vieną ataušusį tešlos lakštą, supilti pusę karšto varškės įdaro. Dėti kitą lakštą, supilti likusią varškės masę ir ant viršaus uždėti trečią tešlos lakštą. Pyragą per naktį šaldyti šaldytuve. Prieš patiekiant pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. iškepę tešlos lakštai gaunasi gana kieti, bet nuo karšto įdaro per naktį visiškai suminkštėja. Aš visus lakštus kepiau vienu metu, tad sutaupiau nemažai laiko. Varškės masę būtina kaitinti ant silpnos ugnies, kad masės nesutrauktų. Vietoje slyvų džemo į varškės masę įmaišiau raudonųjų serbentų drebučių. Pyragas be galo minkštas, lengvas, labai kvapnus ir nepaprastai skanus!

Šaltinis Kuchenne Love Story