2012 m. birželio 26 d., antradienis

Mini Pavlovos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
~300 g riebios grietinėlės
1 – 2 v. š. cukraus pudros
mėgstamų uogų ar vaisių

Kiaušinių baltymus plakti mikseriu vidutiniu greičiu, kol suputos. Nenustojant plakti palaipsniui po šaukštą berti cukrų. Subėrus visą cukrų, padidinti mikserio greitį ir išplakti baltymus iki standumo, kol masė bus lygi ir blizgi.

Paruoštą masę sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus išspausti ~6 cm skersmens skritulius aukštesniais krašteliais. Galima masę išdėlioti ir šaukštu, o viduryje padaryti nedidelius įdubimus įdarui. Kepti iki 120° C (su ventiliatoriumi – iki 100° C) įkaitintoje orkaitėje 1,5 – 2 valandas, kol morengai visiškai išdžius. Ataušinti.

Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Ant kiekvieno morengo dėti plaktos grietinėlės ir mėgstamų uogų ar susmulkintų vaisių. Skanaus!

P. S. nesudėtingas, labai lengvas ir be galo skanus desertas, kuris kas kartą gali būti vis kitoks – naudokite bet kokias mėgstamas uogas, vaisius ar įvairius jų derinius!

2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

Braškių tortas “Fraisier”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvitui
3 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų
1 a. š. vanilinio cukraus

~900 g braškių

Kremui
500 ml pieno
4 kiaušinių tryniai
80 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
75 g miltų
100 g sviesto 
4 lapeliai (3 a. š.) želatinos
300 ml riebios grietinėlės

Biskvitui sulaistyti
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
1 - 2 v. š. braškių ar aviečių likerio

Tortui papuošti
250 ml trintų braškių su cukrumi 
2 lapeliai (1 - 1,5 a. š.) želatinos

Biskvitui atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Išplakti baltymus, kol suputos. Palaipsniui plakant suberti 50 g cukraus. Išplakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės. Persijoti miltus, suberti į trynius, dėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Tada įmaišyti likusius baltymus. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą arba ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nusibrėžti 24 cm skersmens apskritimus ir juose ją tolygiai paskleisti.

Jeigu kepsite du atskirus biskvitus, reikia kepti iki 210° C (su ventiliatoriumi – iki 190° C) įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Kepant visą tešlą kepimo formoje, reikėtų kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje ~30 minučių. Iškepusį biskvitą ataušinti ir, jei kepėte kepimo formoje, perpjauti į dvi dalis.

Kremui želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje.

Pieną užvirti puode. Trynius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską išplakti iki purumo. Iš lėto įmaišyti miltus. Plona srovele įmaišyti pieną. Masę supilti atgal į puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sutirštės, apie 5 minutes. Į karštą kremą sudėti išbrinkusią želatiną ir maišyti, kol ji visiškai ištirps. Įmaišyti kubeliais supjaustytą sviestą. Dabar kremą galima ataušinti uždengus plėvele arba tiesiog nuolat vis pamaišant, kad nesusidarytų plėvelė. Kai kremas visiškai atauš, įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę.

Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti likerį.

Biskvitus sulaistyti paruoštu sirupu. Vieną biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Braškes nuplauti, perpjauti pusiau ir išdėlioti ant biskvito pjūvio puse atremiant į formos kraštą. Užpilti šiek tiek kremo ir ant viso paviršiaus išdėlioti supjaustytas braškes. Supilti beveik visą likusį kremą (šiek tiek pasilikti užpilti ant viršutinio biskvito). Ant viršaus uždėti antrą biskvito lakštą ir aptepti likusiu kremu. Tortą šaldyti šaldytuve mažiausiai tris valandas, o geriausiai – per naktį.

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Pusę trintų braškių pakaitinti ir jose ištirpinti išbrinkusią želatiną. Sumaišyti su likusia tyre ir užpilti ant sustingusio torto. Šaldyti mažiausiai 4 valandas.

P. S. neišsigąskite druskos kreme – ji suteikia kremui ryškumo. Puošti galima ir ne braškių želė, o tiesiog išdėlioti pjaustytas braškes ir šiek tiek aptepti pakaitinta abrikosų tyrę, kad neapdžiūtų. Aš biskvitus kepiau atskirai – daug greičiau iškepa ir nereikia vargti pjaustant. Paprastai į šį tortą vietoje grietinėlės dedama daugiau sviesto ir nededama želatinos. Tačiau grietinėlė gerokai palengvina kremą :) Nepaprastai skanus ir pakankamai gaivus tortas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2012 m. birželio 12 d., antradienis

Pyragaičiai “Cappuccino”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvitui 
4 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
75 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
60 g miltų
20 g kakavos miltelių
½ a. š. kepimo miltelių

Kremui
250 g maskarponės
2 a. š. vanilinio cukraus
1 – 2 v. š. cukraus pudros
4 šaukštai cappuccino kavos
250 ml riebios grietinėlės

12 šaukštų saldintos cappuccino kavos biskvitui sudrėkinti

Kiaušinius, trynį, cukrų ir vanilinį cukrų plakti mikseriu apie 5 – 7 minutes, kol masė bus šviesi ir labai puri. Miltus sumaišyti su kakava ir kepimo milteliais, persijoti, suberti į kiaušinių masę ir atsargiai, bet kruopščiai išmaišyti.

Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 30 x 40 cm dydžio kepimo skardą ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Iškeptą biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lakšto ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio biskvitas kepė. Ataušinti.

Ataušusį biskvitą padalinti į keturias dalis (10 x 30 cm).

Kremui maskarponę šluotele išmaišyti su vaniliniu cukrumi, cukraus pudra ir kava. Grietinėlę išplakti iki standumo ir per kelis kartus įmaišyti į kremą.

Kiekvieną biskvito lakštą sudrėkinti trimis šaukštais kavos. Visus biskvitus aptepti lygiomis kremo dalimis ir sudėti vieną ant kito. Atšaldyti, kad kremas sustingtų. Skanaus!

P. S. vietoje cappuccino kavos puikiai tiks tiesiog balinta kava :) Labai greitai ir nesunkiai pagaminami pyragaičiai! Minkšti, drėgni ir labai skanūs…

Šaltinis Coolinarika