2011 m. balandžio 19 d., antradienis

Balandėlių tortas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 – 12 kopūsto lapų
600 g maltos mėsos
1 kiaušinis
1 svogūno galva
1 – 2 česnako skiltelės
1 puodelis apvirtų ryžių
druskos, pipirų
1 – 2 v. š. šaukštais sultinio ar vandens

Nuo kopūstų lapų nupjauti sustorėjimus.

Svogūną smulkiai supjaustyti, česnaką sukapoti ir pakepinti šlakelyje aliejaus, kol daržovės suminkštės.

Į dubenį su mėsa suberti pakepintas daržoves, suberti ryžius, įmušti kiaušinį, pagardinti druska, pipirais ir viską labai gerai išmaišyti.

Į ~2,5 l talpos kepimo indo dugną, šiek tiek pateptą riebalais, dėti kelis kopūsto lapus. Ant viršaus dėti ketvirtadalį mėsos įdaro, vėl dėti kelis kopūsto lapus ir t. t. Ant viršaus turi būti kopūsto lapai. Viršų pabarstyti druska, pipirais ir užpilti kelis šaukštus sultinio arba vandens.

Indą sandariai uždengti ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

Ant kepimo formos uždėti lėkštę, apversti ir išimti tortą. Patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

P. S. gaminau su malta kalakutų krūtinėle, todėl įdaras toks šviesus. Bet tinka it kitokia malta mėsa. Kopūstą geriau naudoti šviežią, o dar geriau – savojos kopūstą. Be galo lengvas ir skanus patiekalas…

Šaltinis Moje Kucharzenie

2011 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Blynai su braškėmis ir kefyru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 kiaušiniai
1,5 puodelio kefyro
2 v. š. aliejaus
1,5 puodelio miltų
2 v. š. cukraus pudros
2 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
150 g riekėmis supjaustytų braškių
aliejaus blynams kepti

Kiaušinius sumaišyti su kefyru ir aliejumi.

Kitame dubenyje sumaišyti miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius ir druską.

Supilti kefyrą su kiaušiniais ir maišyti, kol gausis lygi tešla. Įmaišyti braškes.

Ant vidutinės ugnies šlakelyje aliejaus kepti nedidelius blynus, kol gražiai apkeps iš abiejų pusių. Blynus geriausia apversti tik vieną kartą  – tuomet jie neprisigeria riebalų. Skanaus!

P. S. šviežių braškių kol kas neturėjau, tad teko pasitenkinti tik šaldytų braškių tyre Šypsena Bet būtinai dar kepsiu su šviežiomis uogomis – blyneliai labai purūs ir skanūs!

Šaltinis Lawendowy Dom

2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Šokoladiniai sausainiai su bananais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 sunokęs bananas
250 g kvietinių miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 v. š. kakavos miltelių
125 g cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
100 g kambario temperatūros sviesto
cukraus pudros sausainiams pabarstyti

Bananą sutrinti šakute. Miltus persijoti su kakava ir kepimo milteliais. Suberti cukrų, vanilinį cukrų, druską, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir sutrintą bananą.

Tešlą maišyti mikseriu, kol pasidarys gana stambūs trupiniai. Tuomet minkyti rankomis, kol gausis lygi elastinga tešla.

Iš tešlos formuoti 1,5 – 2 cm skersmens ritinėlius. Juos šiek tiek suploti ir supjaustyti trikampiais.

Sausainius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių.

Iškepusius sausainius 5 minutes aušinti skardoje, o vėliau pabaigti aušinti ant grotelių. Pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. cukraus bėriau tik 100 g, bet sausainiai buvo pakankamai saldūs. Labai greitai ir lengvai paruošiami, neįprasti, aromatingi, tikrai labai skanūs sausainiai…

Šaltinis Cukiernicze Kreacje Charlotte

2011 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Mielinės bandelės su vištiena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tešlai
250 ml šilto pieno
500 - 560 g miltų
1 kiaušinis
40 g sviesto
1 a. š. druskos
2 a. š. cukraus
2 a. š. sausų mielių

Įdarui
2 nedideli vištos ketvirčiai
1 – 2 kietai virti kiaušiniai
druska, malti juodieji pipirai
žalumynai

1 išplaktas kiaušinis bandelėms aptepti
sezamo sėklų bandelėms pabarstyti

Į dubenį persijoti puodelį miltų, įmaišyti mieles (jei naudosite paprastas mieles – jas ištirpinkite piene) ir po truputį maišant supilti šiltą pieną. Ištirpinti sviestą, sumaišyti su druska, cukrumi ir kiaušiniu, supilti į tešlą. Po truputį beriant persijotus miltus užminkyti minkštą elastingą tešlą, ją gerai išminkyti.  Tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 valandą.

Tuo metu išvirti vištieną, nuimti odelę, mėsą atskirti nuo kaulų ir susmulkinti. Sumaišyti su smulkiai supjaustytu virtu kiaušiniu, pagardinti druska, pipirais, žalumynais, įmaišyti kelis šaukštus sultinio, kuriame virė mėsa.

Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, padalinti į 20 dalių. Iš kiekvieno gabaliuko iškočioti apskritimą, dėti po šaukštą įdaro, gerai užspausti kraštelius ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą siūle žemyn. Bandeles uždengti ir pakildinti, kol padvigubės.

Pakilusias bandeles aptepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti sezamo sėklomis. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių, kol bandelės gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. įdarui naudojau vištienos filė. Manau su ketvirčiais įdaras būtų buvęs dar sultingesnis, tačiau ir toks buvo be galo skanus, bandelės minkštos ir kvapnios…

Šaltinis Cookorama

2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Lavašo suktinukai su malta mėsa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 svogūno galva
2 didelės morkos
2 dideli lavašai
500 g maltos mėsos
1 kiaušinis
druskos
maltų juodųjų pipirų
150 g grietinės
100 g pomidorų padažo
250 ml virinto vandens ar sultinio

Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, morkas stambiai sutarkuoti ir viską apkepti šlakelyje aliejaus didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu, kol daržovės suminkštės.

Maltą mėsą pagardinti druska, pipirais, įmušti kiaušinį, įpilti šlakelį vandens ar įmaišyti kelis šaukštus grietinės ir labai gerai išmaišyti. Lavašus perkirpti pusiau ir tolygiai plonu sluoksniu aptepti paruošta mėsa. Susukti keturis vyniotinius, prieš pjaustant šiek tiek palaikyti, kad suminkštėtų.

Vyniotinius supjaustyti nedideliais ritinėliais ir sustatyti į keptuvę ant apkeptų daržovių pjūviu į viršų.

Grietinę sumaišyti su pomidorų padažu, pagardinti druska, pipirais, supilti vandenį ar sultinį ir gerai išmaišyti. Užpilti padažą ant suktinukų, keptuvę sandariai uždengti ir troškinti ant nedidelės ugnies 20 minučių. Išjungti viryklę ir palikti uždengtą keptuvę dar 10 minučių. Skanaus!

P. S. vietoje lavašų galima naudoti naminę koldūnų tešlą. Be galo skanu, lengvai paruošiama ir nepaprastai panašu į koldūnus :)

Šaltinis Povarenok

2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Pyragaičiai Kinder Délice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvitui
5 kiaušiniai
5 v. š. cukraus
3 v. š. miltų
2 v. š. maltų lazdyno riešutų ar migdolų
2 v. š. kakavos
½ a. š. kepimo miltelių

Kremui
400 g riebios grietinėlės
2 – 3 v. š. medaus
1 a. š. vanilinio cukraus
6 lapeliai (3 a. š.) želatinos
3 v. š. pieno

Biskvitui sulaistyti
100 ml vandens
1 – 2 v. š. medaus

Glazūrai
65 g šokolado
35 g sviesto
1 v. š. aliejaus

Biskvitui kiaušinių baltymus išplakti, kol suputos, tuomet palaipsniui suberti 3 šaukštus cukraus ir išplakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiais 2 šaukštais cukraus iki purios beveik baltos masės. Miltus persijoti su kakava ir kepimo milteliais, sumaišyti su riešutais, suberti į trynius. Ant viršaus dėti trečdalį baltymų ir masę atsargiai, bet kruopščiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus.

Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą didelę skardą (esančią prie orkaitės), išlyginti paviršių ir kepti 180° C įkaitintoje orkaitėje ~10 minučių. Iškepusį biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lakšto ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė. Ataušinti ir perpjauti į dvi lygias dalis.

Kremui želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Išbrinkusius lapelius nuspausti ir ištirpinti karštame piene. Ataušinti iki kambario temperatūros. Jeigu naudosite paprastą želatiną, ją reikia išbrinkinti šaltame piene, o tuomet ištirpinti ant vandens garų ar mikrobangų krosnelėje ir ataušinti. Grietinėlę plakti su medumi ir vaniliniu cukrumi, kol ims tirštėti. Nenustojant plakti plona srovele supilti paruoštą želatiną ir plakti, kol kremas sustandės.

Šiltame vandenyje ištirpinti medų ir šiuo sirupu sulaistyti vieną biskvito dalį. Biskvitą aptepti kremu. Kitą biskvito lakštą taip pat sudrėkinti medaus sirupu ir uždėti ant kremo sudrėkinta puse žemyn. Pyragą kelias valandas šaldyti šaldytuve, kol kremas sustings.

Glazūrai ant silpnos ugnies maišant kaitinti šokoladą kartu su sviestu ir aliejumi, kol gausis vientisa lygi masė. Glazūrą užpilti ant pyrago, išlyginti ir leisti sustingti. Pjaustyti karštu sausu peiliu. Skanaus!

P. S. labai skanūs minkšti, drėgni ir ne per daug saldūs pyragaičiai...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šaltinis Coolinarika

2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Duona su graikiniais riešutais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 a. š. sausų mielių
350 ml vandens
250 g kvietinių miltų
125 g ruginių miltų
125 g rupaus malimo kvietinių miltų
2 a. š. druskos
150 g graikinių riešutų, susmulkintų

Į dubenį įpilti 100 ml vandens ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti vandenį su mielėmis. Mediniu šaukštu įmaišyti šiek tiek miltų į vandenį su mielėmis, kad gautųsi tiršta košelė. Dubenį pridengti ir palikti 20 minučių, kol košelė suputos ir pakils. Supilti pusę likusio vandens. Įmaišyti miltus. Pagal poreikį įmaišyti likusį vandenį, kad gautųsi standi drėgna tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Leisti tešlai pailsėti 5 minutes. Iš tešlos švelniai rankomis suformuoti ~2,5 cm storio apskritimą. Ant viršaus užberti riešutus. Perlenkti tešlą pusiau, tuomet švelniai minkyti, kol riešutai tolygiai pasiskirstys tešloje, apie 2 – 4 minutes.

Dėti tešlą į dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1½ – 2 valandas. 

Suformuoti pailgą ~25 cm ilgio kepalą. Duoną dėti į kepimo popieriumi išklotą ar miltais pabarstytą skardą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 45 minutes.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes – 1 valandą, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. tešlą ruošiau duonkepėje, tik papildomai įbėriau šaukštelį cukraus. Riešutus įminkiau rankomis ir toliau formavau pagal receptą. Nepaprastai kvapni ir skani duona, ypač kol dar šilta…

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine