2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Saldainiai Ferrero Rocher

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

100 g riešutinių vaflių (Klasika ar panašių)
150 g lazdyno riešutų
200 g riešutinio kremo (Nutella ar panašaus)
150 g juodojo šokolado
1 v. š. bekvapio aliejaus

Riešutus ~10 minučių paskrudinti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje, nuvalyti luobeles (virtuviniu rankšluosčiu ar, riešutams pravėsus, tiesiog pirštais). Pasilikti sveikų riešutų įdėti į saldainių vidų, o likusius stambiai sukapoti.

Vaflius susmulkinti tiesiog šakute, suberti riešutus, dėti riešutinį kremą ir masę gerai išmaišyti. Suformuoti rutuliukus į vidurį įdedant po riešutą. Lengviausia formuoti vos vos drėgnomis rankomis. Turėtų gautis 30 – 40 rutuliukų, priklausomai nuo jų dydžio. Paruoštus rutuliukus apie valandą pašaldyti šaldytuve, kad sustingtų.

Šokoladą ant silpnos ugnies ar vandens garų vonelės maišyti su aliejumi, kol gausis vientisa lygi masė. Saldainius po vieną merkti į šokoladą, dėti ant kepimo popieriaus ir leisti šokoladui sustingti (šokoladas greičiau sustings šaldytuve). Skanaus!

P. S. pakelis vaflių svėrė 95 g, tai tiek ir sudėjau :) Be galo panašu į tikruosius Ferrero Rocher, todėl tikrai labai skanu…

Šaltinis Kašičica šecéra i prstohvat soli

2011 m. kovo 29 d., antradienis

Mielinės bandelės su jogurtu ir medumi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

300 g miltų 
5 g sausų mielių 
40 g medaus 
5 g druskos 
35 g minkšto sviesto 
150 g pieno 
60 g natūralaus jogurto

keli šaukštai tirpinto sviesto iškeptoms bandelėms aptepti 

Visus ingredientus, išskyrus sviestą, gerai sumaišyti. Sudėti minkštą sviestą ir minkyti, kol tešla bus lygi, elastinga ir blizgi. Tešlą dėti į riebalais pateptą indą, uždengti ir šiltai kildinti apie 1 valandą.

Pakilusią tešlą padalinti į 16 dalių (kiekvienas gabaliukas svers ~37 g). Suformuoti bandeles ir palikti 15 minučių.

Bandeles sudėti į 23 x 23 cm dydžio kepimo formą, apipurkšti vandeniu, uždengti ir kildinti 45 – 50 minučių, kol padvigubės.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių, kol bandelės gražiai apkeps. Tik išimtas iš orkaitės bandeles aptepti tirpintu sviestu. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. aš tešlą ruošiau duonkepėje. Be galo minkštos ir kvapnios, tiesiog tobulos bandelės – seniai ieškojau kažko panašaus…

Šaltinis Mis Recetas Favoritas

2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Avižiniai sausainiai su aguonomis

Dar vienas receptas sausainių savaitei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

125 g minkšto kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus pudros
150 g avižinių dribsnių
75 g miltų
½ a. š. sodos
40 g pakepintų aguonų
žiupsnelis druskos

Sviestą išplakti su cukraus pudra iki purios šviesios masės. Avižinius dribsnius sumaišyti su miltais, soda, aguonomis ir druska. Šį mišinį suberti į sviesto masę ir suminkyti tešlą.

Iš tešlos suformuoti rutuliukus (imti ne daugiau kaip po arbatinį šaukštelį tešlos) ir išdėlioti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius, nes kepdami sausainiai plėsis į šalis.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių, kol sausainiai apskrus. Tik iškepę sausainiai bus minkšti ir trapūs, todėl juos būtina ataušinti skardose. Skanaus!

P. S. gavosi ~45 nedideli sausainiai. Aguonas kepinau sausoje keptuvėje. Sausainiai labai patiko vaikams, nes kvepėjo kukurūzų spragėsiais Šypsena Ypač skanu su šaltu pienu…

Šaltinis Carina-forum

2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Pikantiški riešutiniai krekeriai

P3230010 copy[3]

¼ puodelio (~25 g) stambiai sumaltų graikinių riešutų
¼ puodelio (~25 g) stambiai sumaltų migdolų
¼ puodelio (~25 g) stambiai sumaltų pekano riešutų
1 puodelis (~150 g) miltų
¼ a. š. druskos
1 a. š. kepimo miltelių
¼ puodelio (~60 ml) alyvuogių aliejaus
¼ puodelio (~60 ml) drungno vandens

Miltus sumaišyti su druska ir kepimo milteliais. Suberti riešutus ir gerai išmaišyti. Supilti vandenį bei aliejų ir maišyti mediniu šaukštu ar rankomis, kol gausis nei lipni, nei biri tešla.

Tešlą iškočioti į 3 mm storio lakštą ir išpjauti 3 – 4 cm dydžio sausainius (nuopjovas vis suminkyti, vėl iškočioti ir išpjauti dar sausainių). Juos sudėti į kepimo popieriumi išklotas skardas (didelių tarpelių palikti nereikia, nes sausainiai kepdami nesiplės) ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje ~10 minučių, kol sausainiai atrodys sausi, o krašteliai pageltę.

Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. riešutus galima naudoti įvairiausius – šį kartą naudojau migdolus, anakardžius ir lazdyno riešutus. Tiesiog sumaišykite savo mėgstamiausius. Svarbiausia, kad riešutų iš viso būtų 3/4 puodelio arba ~190 ml. Man gavosi ~50 sausainių. Labai skanūs, trapūs pikantiški sausainiai, puikiai tinkantys su paštetu ar sūriu ir baltu vynu…

Šaltinis Food Nouveau

2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

Biskvitiniai sausainiai

P3200039

140 g kvietinių miltų
½ a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
2 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus

Kiaušinius 3 minutes plakti mikseriu vidutiniu greičiu. Palaipsniui suberti cukrų ir vanilinį cukrų ir dar plakti 3 minutes. Suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska, ir išmaišyti mažiausiu greičiu.

Dėti tešlą į konditerinį maišelį ir į skardas, išklotas kepimo popieriumi, išspausti 3 – 4 cm dydžio sausainius, paliekant tarp jų kelių centimetrų tarpus.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 8 – 9 minutes, kol sausainiai pagels. Skanaus!

P. S. man gavosi 50 sausainių, todėl iškart kepiau dvi skardas 160° C temperatūroje su ventiliatoriumi. Puikūs neriebūs ir minkšti sausainiai…

Šaltinis Alter Gusto

2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Moliūgų pyragas su virtu kondensuotu pienu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 puodelis (150 g) miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
1 a. š. prieskonių mišinio (malto muskato, kardamono, cinamono, gvazdikėlių ir pan.)
115 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis
1 a. š. vanilinio cukraus
¾ puodelio (190 ml) moliūgų tyrės
¾ puodelio (190 ml) virto kondensuoto pieno ar Rududu

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo, įmaišyti kiaušinį ir vanilę. Palaipsniui įmaišyti miltų mišinį, sudėti moliūgų tyrę ir dar kartą išmaišyti.

Tešlą supilti į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą.

Virtą kondensuotą pieną (pilnai apsemtą neatidarytą skardinę reikėtų virti apie 2 valandas) arba Rududu pašildyti mikrobangų krosnelėje ar vandens garų vonelėje, kol jis šiek tiek suskystės. Tuomet šaukštu išdėlioti ant tešlos ir peiliu šiek tiek įmaišyti į tešlą.

Pyragą kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 25 – 30 minučių. Ataušinti, supjaustyti ir patiekti. Skanaus!

P. S. cukraus dėjau šiek tiek mažiau – ¾ puodelio (150 g). Labai drėgnas, aromatingas, minkštas ir be galo skanus pyragas!

Šaltinis The Runaway Spoon

2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Trapios tešlos pyragas su kopūstais

Manau, šis receptas puikiai tiks rusų virtuvės savaitei :)

P1300012 copy[9] 

80 g šalto sviesto
150 g natūralaus jogurto ar grietinės
žiupsnelis druskos
300 g miltų

1 nedidelė kopūsto galva
6 kiaušiniai
druskos, pipirų
20 g sviesto

1 kiaušinio trynys + 1 v. š. pieno

Sviestą sutarkuoti burokine tarka. Miltus sumaišyti su druska, suberti į sviestą ir maišyti mikseriu, kol gausis stambūs trupiniai. Supilti jogurtą ir suminkyti tešlą. Tešlą padalinti į dvi nelygias dalis (viena šiek tiek mažesnė už kitą), suvynioti į plėvelę ir pašaldyti šaldytuve apie pusvalandį.

Kopūstus smulkiai supjaustyti, užpilti vandeniu, užvirti ir virti pasūdytame vandenyje 5 – 10 minučių, kol suminkštės. Nuvarvinti, įdėti sviestą ir gerai išmaišyti. 5 kiaušinius kietai išvirti, smulkiai sukapoti, suberti į kopūstus. Įmušti likusį nevirtą kiaušinį, įdarą dar pagardinti druska ir pipirais.

Didesniąją tešlos dalį iškočioti ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą 28 cm skersmens išardomą torto formą.  Sudėti paruoštą įdarą ir išlyginti. Iškočioti mažesniąją tešlos dalį, dėti ant įdaro ir suklijuoti pyrago kraštus. Pyrago viršų subadyti šakute ir aptepti trynio bei pieno plakiniu.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Valgyti dar šiltą. Skanaus!

P. S. į įdarą pribėriau adžikos ir įvairių kitų prieskonių, todėl ir spalva tokia :) Labai skani tešla, o įdaras taip pat jai nenusileidžia!

Šaltinis Pyragas su kopūstais