2010 m. liepos 23 d., penktadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su karamelizuotais česnakais

P72204521-1 copy
250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
3 česnako galvos, suskirstytos skiltelėmis ir išlukštentos
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. balzamo acto
200 ml vandens
¾ v. š. cukraus
1 a. š. smulkinto rozmarino
1 a. š. smulkintų čiobrelių
120 g minkšto kreminio ožkų sūrio
120 g kieto ožkų sūrio
2 kiaušiniai
100 ml riebios grietinėlės
100 ml grietinės
druskos, maltų juodųjų pipirų

Tešlą iškočioti ir įkloti į 28 cm skersmens pyrago formą. Ant viršaus uždėti kepimo popieriaus apskritimą, pripilti pupelių ar kitokių kruopų, kad kepdama tešla neišsikilnotų. Tešlą šaldyti 20 minučių.

Atšaldytą tešlą kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, tuomet išimti kepimo popierių su pupelėmis ir dar kepti 5 - 10 minučių, kol tešla šiek tiek apskrus.

Kol kepa tešla, pasiruošti česnakus. Česnakų skilteles suberti į nedidelį puodą, užpilti vandeniu, užvirti ir virti apie 3 minutes. Vandenį nupilti, česnakus nusausinti. Į tą patį išsausintą puodą įpilti aliejaus, suberti česnakus ir kepinti kelias minutes. Supilti balzamo actą, vandenį, užvirti ir virti ant silpnos ugnies 10 minučių.

Suberti prieskonines žoles, cukrų, įberti 1/4 a. š. druskos ir dar virti apie 10 minučių, kol išgaruos didžioji dalis skysčio, o česnakai pasidengs tamsiu karameliniu sirupu.

Abiejų rūšių sūrius pasmulkinti ir suberti ant apkepto pyrago pagrindo. Ant sūrio tolygiai išdėlioti česnakų skilteles ir supilti likusį sirupą. Kiaušinius išmaišyti su grietinėle, grietine, 1/2 a. š. druskos iš žiupsneliu juodųjų pipirų. Paruoštą plakinį tolygiai užpilti ant pyrago.

Orkaitės temperatūrą primažinti iki 160º C ir kepti pyragą 35 - 45 minutes, kol įdaras bus standus, o paviršius apskrudęs. Pyragą šiek tiek ataušinti formoje, tuomet išimti, papuošti šviežio čiobrelio šakelėmis ir patiekti dar šiltą su šviežiomis salotomis. Skanaus!

P. S. vietoje ožkų sūrio naudojau 250 g sūrio "Braziliškai", kurį sutrupinau smulkiais gabaliukais ir 100 g tarkuoto Džiugo. Nepaprastai skanus pyragas!

Šaltinis Britishfood.about.com

2010 m. liepos 20 d., antradienis

Keptas varškės sūris su daržovėmis

Šios vasaros atradimas - lengvas ir ypač skanus užkandis maloniems pasisėdėjimams su draugais :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1 - 2 22% riebumo varškės sūriai
1 - 2 baklažanai
2 - 3 nedidelės cukinijos
1 indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų
1 indelis žaliųjų alyvuogių be kauliukų
5 - 6 saulėje džiovinti pomidorai, supjaustyti kubeliais
1 - 2 v. š. alyvuogių aliejaus
druskos
Provanso žolių mišinio arba Viduržemio jūros prieskonių mišinio

Sūrius įtrinti prieskoninėmis žolėmis bei druska ir sudėti į kepimo skardą.

Daržoves supjaustyti plonomis riekėmis, suberti į skardą ant sūrių, suberti alyvuoges, išdėlioti pomidorų kubelius. Viską pabarstyti druska ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 35 - 45 minutes, kol daržovės bus minkštos, o sūriai šiek tiek apskrudę. Daržovės kepant reikėtų šiek tiek pamaišyti. Iškepusius sūrius supjaustyti riekėmis. Skanaus!

Šaltinis ačiū Saulei ir Dariui :)

2010 m. liepos 17 d., šeštadienis

Nevirta aviečių uogienė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1 kg aviečių
1 kg cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 150° C (130° C su ventiliatoriumi).

Į keraminį indą suberti avietes. Į kitą tokio paties dydžio indą suberti cukrų.

Abu indus dėti į orkaitę ir kaitinti 20 - 30 minučių, kol ir uogos, ir cukrus sušils.
Suberti cukrų į uogas ir atsargiai maišyti mediniu šaukštu, kad uogos per daug nesusitraiškytų, kol cukrus visiškai ištirps.

Išpilstyti uogienę į paruoštus stiklainius ir uždaryti dangteliais. Laikyti vėsioje tamsioje vietoje. Skanaus!

P. S. uogas ir cukrų subėriau į prie orkaitės esančias skardas. Cukrus ištirpo neįtikėtinai greitai ir gavosi be galo kvapni ir skani uogienė!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Šaltinis A Taste of France