2010 m. gegužės 31 d., pirmadienis

Egzotiškas mangų tortas

P40400401copy-1 copy
Pieniško šokolado kremas
140 g pieniško šokolado
95 g riebios grietinėlės
1,5 kiaušinių tryniai
15 g cukraus
1 lapelis želatinos

Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų. Šokoladą susmulkinti. Grietinėlę kaitinti ant silpnos ugnies. Tuo metu trynius išplakti su cukrumi iki baltumo. Kai grietinėlė pradės virti, nenustojant plakti plona srovele ją supilti į trynius. Masę supilti atgal į puodą ir kaitinti nuolat maišant, kol sutirštės. Nukelti nuo viryklės ir užpilti ant šokolado. Sudėti nuspaustą želatiną ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Masę supilti į 20 cm skersmens žiedą ir padėti į šaldiklį.

Kokosinis biskvitas
80 g maltų kokoso drožlių
40 g cukraus pudros
20 g cukraus
100 g kiaušinio baltymo

Kokosus sumaišyti su cukraus pudra. Baltymus, po truputį beriant cukrų, išplakti iki standumo. Į baltymus po truputį įmaišyti kokosus, kol gausis vientisa masė. Ant kepimo popieriaus lapo nusibrėžti 24 cm skersmens apskritimą ir jame tolygiai paskleisti tešlą. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių.

Šokoladinis biskvitas be miltų
95 g šokolado
70 g minkšto sviesto
80 g cukraus
1,5 a. š. kakavos miltelių
1,5 kiaušinio trynio
1 didelis kiaušinis
140 g kiaušinių baltymų

Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje.
Minkštą sviestą išplakti su 4 šaukštais cukraus ir kakavos milteliais iki vientisos masės. Sudėti trynius ir gerai išplakti. Įmaišyti kiaušinį, tuomet ištirpintą šokoladą ir maišyti, kol masė bus lygi ir vientisa.
Baltymus palaipsniui beriant likusį cukrų išplakti iki standumo. Įmaišyti ¼ baltymų į šokoladinę tešlą, kad ji šiek tiek palengvėtų. Tuomet atsargiai įmaišyti likusius baltymus.
Tešlą paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Šiek tiek ataušinti ir išpjauti 20 ir 24 cm apskritimus.

Mangų putėsiai
230 g mangų tyrės
5 lapeliai želatinos
65 g kiaušinių baltymų
115 g cukraus
375 g riebios grietinėlės

Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir leisti išbrinkti. 50 g mangų tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti nuspaustą želatiną. Įmaišyti likusią tyrę ir palikti kambario temperatūroje.
Paruošti itališką morengų masę: cukrų suberti į nedidelį puodą, įpilti šiek tiek vandens, kad tik sudrėktų cukrus. Kaitinti ant silpnos ugnies, ir, kai cukrus pasieks 112º C, pradėti plakti baltymus. Kai cukraus sirupo temperatūra pasieks 115º C, jį plona srovele supilti į vidutiniu greičiu plakamus baltymus. Plakti, kol masė atauš, o baltymai bus labai standūs ir blizgūs.
Grietinėlę išplakti iki standumo. Į ją atsargiai įmaišyti mangų tyrę, tuomet morengų masę.

Kokosinį biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Užpilti šiek tiek putėsių. Dėti 24 cm skersmens šokoladinį biskvitą, ant viršaus sušaldytą pieninio šokolado kremą. Vėl užpilti putėsių ir uždėti 20 cm skersmens šokoladinį biskvitą. Supilti likusius putėsius ir išlyginti paviršių. Tortą 2 valandas šaldyti šaldiklyje. Po to, jei norisi, aplieti mėgiama šokoladine glazūra ir per naktį laikyti šaldytuve.

P. S. be galo skanus ir įdomus tortas. Vietoje kokosų į pagrindo biskvito tešlą galima berti kitokių mėgiamų maltų riešutų. Glazūrą dariau pagal šį receptą tik dvigubai daugiau... Vietoje mangų putėsiams galima naudoti bet kokius kitus mėgiamus vaisius ar uogas. Ypač skanūs šokoladiniai biskvitai be miltų... Atrodo labai sudėtingai paruošiama, bet iš tiesų viskas ne taip baisu :)

Šaltinis La cuisine de Loupiti

2010 m. gegužės 9 d., sekmadienis

Baltarusiški varškėčiai

P50900211-1 copy
500 g varškės
2 kiaušiniai
6 v. š. cukraus
žiupsnelis druskos
100 g miltų + 50 g miltų varškėčiams apvolioti
100 g grietinės
šiek tiek aliejaus varškėčiams apkepti

Varškę ištrinti su 4 v. š. cukraus ir druska. Įmušti 1 kiaušinį ir 1 baltymą. Trynį palikti įdarui. Gerai išmaišyti. Suberti miltus ir dar kartą išmaišyti.

Iš tešlos formuoti rutuliukus, juos apvolioti miltuose ir suformuoti dubenėlius.
Dubenėlius apkepti įkaitintoje keptuvėje šlakelyje aliejaus iš vienos pusės. Dėti į kepimo skardą.

Grietinę išmaišyti su 2 v. š. cukraus ir tryniu. Įdarą išpilstyti į varškėčius ir kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Patiekti su mėgstama uogiene ar jogurtu. Skanaus!

P. S. grietinės įdaras orkaitėje karamelizuojasi, tad varškėčiai gaunasi tiesiog fantastiški!

Šaltinis kulina.ru

2010 m. gegužės 7 d., penktadienis

Grietininiai rageliai

P30700481-1 copy
1 kg miltų
½ l pieno
2 pakeliai sausų mielių (po 7 g)
1 v. š. cukrus
1 v. š. druskos
3 kiaušiniai
100 g margarino
100 ml aliejaus
100 ml grietinės arba jogurto
sezamo sėklų

Į dubenėlį supilti persijotus miltus ir sumaišyti su sausomis mielėmis. Suberti cukrų ir druską, gerai išmaišyti. Miltų viduryje padaryti duobutę, supilti šiltą pieną, įmušti 2 kiaušinius ir išmaišyti. Supilti grietinę ar jogurtą, aliejų, ištirpintą margariną ir gerai išminkyti tešlą, kol bus lygi ir elastinga.

Uždengti rankšluosčiu ir palikti 15 minučių pailsėti.

Tešlą paminkyti ir padalinti į 5 gabaliukus. Kiekvieną gabaliuką iškočioti į didelį apskritimą ir supjaustyti į 16 dalių. Susukti ragelius, sudėti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir palikti, kad pakiltų.

Likusį kiaušinį išplakti, juo aptepti ragelius ir pabarstyti sezamo sėklomis ir druska. Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus (15 - 20 minučių). Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. jau įdėjau daugybę ragelių receptų, bet šis taip pat labai vykęs, tad negaliu nepasidalinti :) Tikrai be galo minkšti ir skanūs rageliai, tad siūlau išbandyti!

Šaltinis Coolinarica

P30700291-1 copy