2010 m. kovo 31 d., trečiadienis
Čili troškinys
1 svogūno galva, supjaustyta kubeliais
500 g maltos mėsos
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 - 3 čili pipirai
1 v. š. kumino
1 a. š. raudonėlio
¼ a. š. gvazdikėlių
¼ a. š. cinamono
druskos
maltų juodųjų pipirų
2 skardinės konservuotų pupelių, nuskalautų ir nuvarvintų
1 didelė skardinė konservuotų pomidorų
tarkuoto sūrio, grietinės, avokado riekelių
Dideliame puode ar keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus, suberti svogūnus ir kepinti apie 5 minutes, kol taps skaidrūs. Suberti česnakus ir susmulkintus čili pipirus ir kepti maišant apie 30 sekundžių, kol pasklis česnako aromatas. Sudėti mėsą ir kepti, kol nebebus rausva.
Suberti prieskonius, sudėti pupeles ir smulkintus pomidorus. Užvirti ir virti ant silpnos ugnies retkarčiais pamaišant apie valandą. Jei troškinys per tirštas, galima įpilti šiek tiek vandens ar sultinio.
Jei reikia, dar pagardinti prieskoniais, ir patiekti su grietine, sūriu ar avokadu. Skanaus!
P. S. labai kvapnu ir skanu. Ypač dera lengvas cinamono aromatas...
Šaltinis Avocado & Bravado
2010 m. kovo 30 d., antradienis
Prahos pyragas
Tešlai
1 kiaušinis
150 g cukraus
1 a. š. sodos
50 g margarino
2 v. š. pieno
2 v. š. medaus
1 a. š. kakavos miltelių
450 g miltų
Kremui
400 ml pieno
2,5 v. š. miltų
2 v. š. cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
150 g sviesto
2 v. š. cukraus pudros
Glazūrai
100 g šokolado
3 v. š. aliejaus
Tešlai sumaišyti visus ingredientus, išskyrus miltus, ir kaitinti ant vandens garų vonelės, kol margarinas visiškai ištirps ir masė suputos. Suberti miltus ir suminkyti minkštą elastingą tešlą.
Tešlą padalinti į 4 dalis ir iškočioti 25 x 30 cm dydžio stačiakampius. Tešla geriausiai kočiojasi, kol būna dar šilta. Lakštus kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 5 - 8 minutes, kol gražiai apskrus.
Kremui miltus sumaišyti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įpilti šiek tiek pieno ir maišyti, kol gausis vientisa tyrė. Supilti likusį pieną ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masės sutirštės. Išvirtą pudingą ataušinti retkarčiais pamaišant.
Sviestą išplakti iki purumo, įmaišyti cukraus pudrą. Plakant po truputį įmaišyti ataušusį pudingą ir plakti, kol gausis vientisas kremas.
Tris lakštus aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Ant viršaus uždėti ketvirtąjį lakštą ir šiek tiek prispausti.
Glazūrai šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir įmaišyti bekvapį aliejų. Glazūrą užpilti ant pyrago ir paskleisti lygiu sluoksniu.
Po kelių valandų jau galima mėgautis burnoje tirpstančiu skanėstu. Skanaus!
P. S. pirmiausiai siūlau pasigaminti pudingą kremui, kad kol keps lakštai jis spėtų ataušti. Neįtikėtinai skanus, drėgnas, minkštas ir aromatingas pyragas...
Šaltinis Coolinarika
2010 m. kovo 25 d., ketvirtadienis
Bandelės su cinamonu
Šį puikų receptą jau kažkada buvau įdėjusi Supermamoje, tačiau šiek tiek pakoregavusi noriu juo pasidalinti ir čia...
Tešlai
250 ml pieno
13 g šviežių mielių (2 a. š. sausų mielių)
75 ml cukraus
2 a. š. malto kardamono
450 - 500 g miltų
75 g minkšto sviesto
½ a. š. druskos
Įdarui
2 v. š. minkšto sviesto
2 v. š. malto cinamono
2 v. š. cukraus
1 a. š. vanilės
1 kiaušinio trynys ir 2 v. š. pieno bandelėms aptepti
Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 minučių, kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 minučių), uždengti ir šiltai kildinti apie valandą, kol pakils dvigubai.
Tešlą paminkyti ir iškočioti į 50 x 50 cm dydžio keturkampį. Aptepti minkštu sviestu ir pabarstyti cinamonu, sumaišytu su cukrumi ir vanile.
Suvynioti tešlą kaip vyniotinį, gerai užspausti kraštus ir supjaustyti 3 - 4 cm pločio gabaliukais. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pridengti ir dar pakildinti 30 - 40 minučių.
Bandeles per centrą prispausti šaukšto kotu, patepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti cukrumi.
Kepti iki 225º C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 minučių, kol gražiai apskrus. Skanaus!
P. S. nepaprastai skanios ir aromatingos bandelės, tik jokiu būdu nepadauginkite miltų - geriau jau šiek tiek limpanti tešla, nei kieta... Aš, kaip visuomet, tešlą ruošiau duonkepėje.
Šaltinis Carina-forum
Tešlai
250 ml pieno
13 g šviežių mielių (2 a. š. sausų mielių)
75 ml cukraus
2 a. š. malto kardamono
450 - 500 g miltų
75 g minkšto sviesto
½ a. š. druskos
Įdarui
2 v. š. minkšto sviesto
2 v. š. malto cinamono
2 v. š. cukraus
1 a. š. vanilės
1 kiaušinio trynys ir 2 v. š. pieno bandelėms aptepti
Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti 10 minučių, kad suputotų. Suberti druską, kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti, suberti likusius miltus ir sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (minkyti ne mažiau kaip 10 minučių), uždengti ir šiltai kildinti apie valandą, kol pakils dvigubai.
Tešlą paminkyti ir iškočioti į 50 x 50 cm dydžio keturkampį. Aptepti minkštu sviestu ir pabarstyti cinamonu, sumaišytu su cukrumi ir vanile.
Suvynioti tešlą kaip vyniotinį, gerai užspausti kraštus ir supjaustyti 3 - 4 cm pločio gabaliukais. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pridengti ir dar pakildinti 30 - 40 minučių.
Bandeles per centrą prispausti šaukšto kotu, patepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti cukrumi.
Kepti iki 225º C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 minučių, kol gražiai apskrus. Skanaus!
P. S. nepaprastai skanios ir aromatingos bandelės, tik jokiu būdu nepadauginkite miltų - geriau jau šiek tiek limpanti tešla, nei kieta... Aš, kaip visuomet, tešlą ruošiau duonkepėje.
Šaltinis Carina-forum
2010 m. kovo 22 d., pirmadienis
Tortas su Bailey's likeriu ir kava
Bavariškas Bailey‘s kremas
3 kiaušinių tryniai
40 g cukraus
135 g pieno
50 g Bailey‘s likerio
2 lapeliai (1 a. š.) želatinos
135 g riebios grietinėlės
Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų.
Pieną užvirti. Trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir nenustojant plakti plona srovele supilti karštą pieną. Masę supilti atgal į puodą, supilti likerį ir nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius ir ataušinti retkarčiais pamaišant. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į kremą. Supilti kremą į 22 cm skersmens torto žiedą ir pašaldyti šaldiklyje 2 valandas.
Biskvito juostelių dekoras
30 g kiaušinio baltymo
30 g cukraus pudros
30 g tirpinto sviesto
30 g miltų
Iš eilės sumaišyti visus ingredientus ir tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą bei paskleisti plonu sluoksniu. Išbraižyti ornamentus ir laikyti šaldytuve.
Migdolinis biskvitas
3 kiaušiniai
110 g cukraus pudros
110 g maltų migdolų
15 g kakavos miltelių
25 g tirpinto sviesto
30 g miltų
~100 g kiaušinių baltymų
15 g cukraus
Kiaušinius išplakti su persijota cukraus pudra ir maltais migdolais, kol masė padvigubės. Atsargiai įmaišyti sviestą it miltus, persijotus su kakava. Baltymus išplakti iki standumo po truputį beriant cukrų ir atsargiai įmaišyti į tešlą.
Pusę tešlos užtepti ant ornamentų ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Ataušinti ir supjaustyti 3,5 cm pločio juostelėmis.
Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 22 cm skersmens apskritimus, lygiomis dalimis paskleisti likusią tešlą ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 8 – 10 minučių. Ataušinti.
Kavos sirupas
15 g vandens
15 g cukraus
1 a. š. tirpios kavos
Cukrų ir vandenį užvirti. Pavirti 1- 2 minutes, įmaišyti kavą ir ataušinti.
Bavariškas kavos kremas
225 g pieno
1,5 a. š. tirpios kavos miltelių
4 kiaušinių tryniai
75 g cukraus
3 lapeliai (1,5 a. š.) želatinos
240 g riebios grietinėlės
Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų.
Pieną su kava užvirti. Trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir nenustojant plakti plona srovele supilti karštą pieną. Masę supilti atgal į puodą ir nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius ir ataušinti retkarčiais pamaišant. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į kremą.
24 cm skersmens torto formos vidų iškloti biskvito juostelėmis, į apačią dėti vieną apvalų biskvitą. Biskvitą sulaistyti kavos sirupu ir užpilti šiek tiek kavos kremo. Ant viršaus uždėti sušaldytą bavarišką Bailey's kremą ir užpilti dar šiek tiek kavos kremo. Dėti antrąjį biskvitą, sulaistyti kavos sirupu. Ant viršaus supilti likusį kavos kremą ir išlyginti paviršių. Per naktį šaldyti šaldytuve arba bent dvi valandas šaldiklyje. Skanaus!
P. S. kadangi neturėjau Bailey's ar kitokio kreminio likerio, susiradau Beatos likerio receptą ir pasidariau jo iš 100 ml brendžio. Nepanaudotą likerį labai skaniai išgurkšnojome :) Ornamentai ant biskvito juostelių nesigavo, bet dabar jau žinau, ką dariau ne taip ir kitą kartą jie tikrai pavyks :) Tortas labai skanus, prabangus, aromatingas, bet neriebus ir nesunkus :)
Šaltinis La cuisine de Loupiti
2010 m. kovo 21 d., sekmadienis
Vafliai
125 g miltų
50 g cukraus
2 a. š. kepimo miltelių
2 dideli kiaušiniai
175 g pieno
75 g sviesto
1/2 a. š vanilės ekstrakto
Miltus persijoti su kepimo milteliais ir sumaišyti su cukrumi. Kitame dubenyje išplakti kiaušinių trynius su pienu, tuomet supilti į miltus ir gerai išmaišyti.
Sviestą ištirpinti, šiek tiek ataušinti ir įmaišyti į tešlą kartu su vanile.
Baltymus išplakti ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Prieš kepant paruošta tešla gali saugiai stovėti 30 - 45 minutes kambario temperatūroje.
Įkaitintą vaflių keptuvę šiek tiek patepti riebalais ir kepti vaflius, kol pakils ir apskrus.
P. S. labai skanūs vafliai - traški plutelė ir minkštas, aromatingas vidus...
Šaltinis The Cook's Book
2010 m. kovo 5 d., penktadienis
Mieliniai rageliai su įdaru
Tešlai
1 kg miltų
50 g šviežių mielių
1 v. š. cukraus
2 a. š. druskos
5 v. š. aliejaus
1 kiaušinis
250 ml pieno
250 ml vandens
250 g margarino
Įdarui
150 g kumpio
250 g minkšto sūrio ar varškės
1 kiaušinis
Rageliams aptepti
2 v. š. pieno
1 trynys
sezamo sėklų ar kmynų
Mieles išmaišyti pusėje puodelio šilto pieno su šaukštu cukraus ir šaukštu miltų, palikti, kad suputotų.
Iš likusių miltų, druskos, mielių mišinio ir kitų ingredientų, išskyrus margariną, užminkyti minkštą tešlą.
Padalinti tešlą į 16 dalių, iškočioti ~15 cm skersmens apskritimus, juos aptepti minkštu margarinu (2 apskritimus palikti neapteptus). Sudėti po 7 apteptus margarinu apskritimus vieną ant kito, ant viršaus uždėti neteptą apskritimą.
Dvi krūveles po 8 apskritimus uždengti plėvele ar rankšluosčiu ir palikti 20 minučių.
Kiekvieną krūvelę iškočioti į didelį ~50 cm skersmens apskritimą, padalinti į 4 dalis, o tas dalis dar į 5 – 6 dalis, kad gautųsi 20 – 24 trikampiai.
Ant kiekvieno trikampio dėti šviežio sūrio ir kumpio, susukti į ragelį ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Uždengti rankšluosčiu ir šiltai kildinti ~1 valandą.
Aptepti trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis ar kmynais ir kepti iki 220º C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apkeps. Skanaus!
P. S. tešlą dariau iš pusės normos duonkepėje, naudojau sausas mieles ir nedėjau jokio įdaro. Vietoje margarino tešlą aptepiau sviestu. Kitą kartą būtinai darysiu su įdaru, kuris, beje, gali būti ir saldus, pavyzdžiui, šokolado gabalėlis... Minkštos, purios ir labai skanios bandelės...
Šaltinis Coolinarika
2010 m. kovo 4 d., ketvirtadienis
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištiena
250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
400 g vištienos filė
1 nedidelis svogūnas
1 didelė česnako skiltelė, išspausta spaudykle
2 v. š. saldaus čili padažo
1/4 a. š. sezamų aliejaus
1 v. š. sojos padažo
1 a. š. kario
1 a. š. druskos
1/2 a. š. malto imbiero
5 v. š. džiūvėsėlių
sezamo sėklų
maltų juodųjų pipirų
2 kiaušiniai
Vištieną stambiai supjaustyti ir sudėti į blenderį. Supilti čili, sojos padažą, sezamų aliejų, suberti imbierą, druską ir pipirus. Malti, kol gausis vientisa masė. Sudėti į dubenį ir uždengti plėvele.
Svogūnus labai smulkiai supjaustyti ir apkepti šlakelyje aliejaus kartu su česnaku, kol suminkštės. Įmaišyti kario miltelius.
Į vištieną įmaišyti svogūnus, 1 kiaušinį ir džiūvėsėlius.
Įdaro volelius dėti ant tešlos lakštų ir susukti. Aptepti išplaktu kiaušiniu, pabarstyti sezamo sėklomis. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 20 - 25 minutes. Skanaus!
P. S. puiku prieskonių derinys - pikantiška, šiek tiek aštru ir be galo skanu!..
Šaltinis Kayotic Kitchen