500 g moliūgo gabaliukų arba 300 g moliūgų tyrės
2 a. š. sausų mielių
2 a. š. skysto medaus
500 g miltų
2 a. š. druskos
1 kiaušinio trynys + 1 v. š. pieno
2 v. š. moliūgų sėklų duonai pabarstyti
Užvirti didelį puodą pasūdyto vandens. Suberti moliūgo gabaliukus ir virti, kol suminkštės, apie 20 minučių. Nuvarvinti (skysčio neišpilti) ir pertrinti per sietelį ar sutrinti blenderiu. Tyrę ir paliktą nuovirą ataušinti iki kambario temperatūros.
Mieles suberti į 60 ml palikto nuoviro (ar vandens, jei naudojate moliūgų tyrę). Palaukti 5 minutes. Supilti medų ir maišyti, kol ištirps.
Dideliame dubenyje miltus sumaišyti su druska. Viduryje padaryti duobutę ir supilti mielių mišinį, tuomet moliūgų tyrę.
Po truputį nuo kraštų įmaišyti miltus, kol gausis pakankamai standi lipni tešla. Jei tešla per kieta, įpilti kelis šaukštus moliūgų nuoviro (ar vandens).
Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti apie 10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga.
Dėti tešlą į švarų dubenį, uždengti rankšluosčiu ir kildinti, kol padvigubės, apie 1,5 valandos. Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių.
Suformuoti duonos kepalą, dėti į aliejumi pateptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir uždengti rankšluosčiu. Kildinti, kol padvigubės, apie 1 valandą.
Patepti duoną kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti moliūgų sėklomis. Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, kol gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!
P. S. moliūgų tyrės turėjau šiek tiek mažiau, tad iki reikiamo svorio įpyliau pieno. Tešlą ruošiau ir kildinau duonkepėje. Kai duona apskrudo, maždaug po 10 minučių, orkaitės temperatūrą sumažinau iki 180° C. Vietoje moliūgų sėklų pabarsčiau kmynų. Labai skani duona! Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine