2009 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis
Tortas su obuolių kremu
Tešlai
200 g sviesto ar margarino
200 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g krakmolo
100 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
Įdarui
750 g obuolių
50 g cukraus
250 g riebios grietinėlės
½ a. š. malto cinamono
1 citrinos sultys
cukraus pudros
Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo (apie 5 min.). Po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant (~ 1 min.). Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais, ir atsargiai išmaišyti.
Ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti penkis 22 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 1/5 tešlos. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 9 - 10 min. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.
Obuolius nulupti, supjaustyti į skilteles. Skilteles sudėti į puodą, užpilti trupučiu vandens, suberti cukrų ir virti, kol obuoliai suminkštės. Blenderiu sutrinti į tyrę. Tyrę atsargiai pakaitinti, nuolat maišant, kol masė labai sutirštės (išgaruos vanduo). Ataušinti.
Grietinėlę išplakti ir įmaišyti į obuolių tyrę. Kremą pagardinti cinamonu ir, jei obuoliai nebuvo pakankamai gardūs, įpilti vienos citrinos sultis.
Biskvitus pertepti obuoliniu kremu ir sudėti vieną ant kito. Tortą lengvai paslėgti ir kelias valandas pašaldyti. Aplyginti kraštus, viršų pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
P. S. dar karštus biskvito lakštus apipjoviau uždėjusi 22 cm skersmens torto formos dugną, todėl sutepto torto kraštų lyginti nebereikėjo. Citrinos sulčių į kremą nepyliau, nes jis ir taip buvo pakankamai saldžiarūgštis... Cukraus kiekį obuolių tyrėje reikėtų pasireguliuoti pagal obuolių rūgštumą - gali prireikti ir daugiau. Labai gaivus, drėgnas ir skanus tortas :)
Šaltinis Kepimo paslaptys Nr. 1
2009 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis
Šokoladinis keksas su gervuogėmis
230 g minkšto kambario temperatūros sviesto
600 g (3 puodeliai) cukraus
5 dideli išplakti kiaušiniai
2 a. š. vanilės ekstrakto
400 g (3 puodeliai) miltų
6 v. š. kakavos miltelių
½ a. š. kepimo miltelių
1/8 a. š. druskos
230 g (1 puodelis) pieno
1,5 puodelio gervuogių
100 g susmulkinto šokolado
25 cm skersmens apvalią kekso kepimo formą patepti sviestu ir pabarstyti miltais.
Sviestą išplakti su cukrumi iki purios baltos masės. Kiaušinius sumaišyti su vanile ir po truputi nenustojant plakti supilti į sviesto masę. Miltus sumaišyti su kakava, kepimo milteliais ir druska. Per kelis kartus maišant nedideliu greičiu į tešlą įmaišyti miltus ir pieną, pradedant ir baigiant miltais.
Atsargiai įmaišyti uogas ir smulkintą šokoladą.
Tešlą sukrėsti į paruoštą formą ir kepti iki 160º C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą ir 20 minučių ar kol iškeps. 15 minučių keksą aušinti formoje, tuomet išimti ir ataušinti ant grotelių. Skanaus!
P. S. cukraus bėriau tik 2 puodelius (400 g). Keksą apliejau šokoladine glazūra iš šio recepto. Uogas galima berti bet kokias :) Tikrai skanus drėgnas šokoladinis keksas...
Šaltinis npr.org
2009 m. rugpjūčio 21 d., penktadienis
Vištiena su ryžiais, pomidorais ir brie sūriu
1 v. š. aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
150 g kumpio, susmulkinto
300 g vištų krūtinėlės, supjaustytos kubeliais
1 česnako skiltelė, išspausta spaudykle
300 g ilgagrūdžių ryžių
1 x 500 g stiklainis geros kokybės pomidorų tyrės (Passata Di Pomodoro)
druskos, pipirų
1 v. š. kapotų šviežių baziliko lapelių
200 g brie sūrio, supjaustyto riekėmis
Keptuvėje įkaitinti aliejų ir kepti svogūnus 1 – 2 minutes, kol ims minkštėti. Suberti kumpį ir kepti dar 2 minutes. Suberti vištieną, česnaką ir maišant kepti, kol vištiena apkeps. Įmaišyti ryžius, pomidorų padažą ir 500 ml vandens. Pagardinti druska ir pipirais, užvirti.
Viską sudėti į kepimo indą, uždengti dangčiu ar folija ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių, kol ryžiai sugers didžiąją dalį skysčio ir bus minkšti. Išėmus iš orkaitės palaikyti 5 minutes neatidengus, kol visas skystis susigers į ryžius. Įmaišyti bazilikus.
Įkaitinti grilį. Brie sūrį išdėlioti ant ryžių ir kepti 5 minutes, kol sūris pradės lydytis ir apskrus.
Patiekti užbarsčius baziliko lapelių. Skanaus!
P. S. kumpio nedėjau visai. Naudojau Kėdainių konservų fabriko Natūralų pomidorų padažą su bazilikais. Labai nesudėtinga, bet labai skanu, o ypač - apskrudęs brie sūris...
Šaltinis Taste.com.au
2009 m. rugpjūčio 18 d., antradienis
Voveraičių padažas su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis
1 v. š. sviesto
1 v. š. aliejaus
100 g šviežių voveraičių
½ puodelio saulėje džiovintų pomidorų, supjaustytų juostelėmis
¼ puodelio susmulkintų alyvuogių
druskos, maltų juodųjų pipirų
Ant vidutinės ugnies keptuvėje ištirpinti sviestą, supilti aliejų ir apkepti voveraites, vis pamaišant, kol suminkštės, apie 5 minutes. Suberti pomidorus ir alyvuoges, dar pakepinti 3 - 4 minutes. Pagardinti druska ir pipirais. Skanaus!
P. S. teoriškai šis padažas skirtas patiekti prie makaronų, dar užbarsčius skrudintų kedro riešutų ir tarkuoto parmezano (įsivaizduoju, kaip turėtų būti skanu...). Tačiau mes valgėme su silke ir karštomis bulvėmis :) Kartu su grybais dar apkepiau 1 susmulkintą svogūno galvutę...
Šaltinis About.com
2009 m. rugpjūčio 17 d., pirmadienis
Mėlynių pyragas su varške
Tešlai
1,5 puodelio (210 g) miltų
¼ a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. sodos
¼ a. š. druskos
2 v. š. sviesto ar margarino
2 v. š. aliejaus
½ puodelio (100 g) cukraus
1 kiaušinis
1 a. š. vanilės
Įdarui
370 g kreminės varškės
½ puodelio (100 g) cukraus
1 v. š. krakmolo
2 kiaušiniai
4 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
1,5 a. š. vanilės
3 puodeliai šviežių (ar šaldytų ir iš dalies atšildytų) mėlynių
Tešlai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Mikseriu išplakti sviestą, aliejų ir cukrų iki vientisos masės. Dėti kiaušinį, vanilę ir gerai išplakti. Suberti miltų mišinį ir maišyti, kol nebesimatys sausų miltų. Tešlą sudėti į riebalais pateptą kepimo skardą ir paskleisti lygiu sluoksniu. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 20 minučių, kol kraštai ims rusti.
Tuo metu paruošti įdarą: mikseriu maišyti varškę, cukrų ir krakmolą, kol cukrus visiškai ištirps. Sudėti kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę ir gerai išmaišyti.
Mėlynes suberti lygiu sluoksniu ant apkepto pagrindo. Ant viršaus sukrėsti varškės masę ir išlyginti.
Kepti 35 – 40 minutes, kol įdaras sustandės. Prieš patiekiant būtina visiškai ataušinti. Skanaus!
P. S. puodelis - 250 ml. Labai skanus pyragas :)
Šaltinis Vegetarian Times
2009 m. rugpjūčio 16 d., sekmadienis
Tortiljų traškučiai su česnakais ir prieskoniais
1 v. š. aliejaus
1 česnako skiltelė, išspausta spaudykle
1 a. š. džiovinto raudonėlio
4 tortiljos ar lavašas
Sumaišyti aliejų, česnaką ir prieskonius. Tortiljas aptepti paruoštu aliejumi ir žirklėmis sukarpyti į trikampius (lavašą – į keturkampius). Vienu sluoksniu sudėti į kepimo skardą ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 5 - 8 minutes, kol gražiai apskrus ir pasidarys traškūs. Skanaus!
P.S. dalį tortiljų aptepiau tik aliejumi su česnakais ir apibarsčiau kmynais. Vietoje raudonėlio naudoju Viduržemio jūros prieskonius. Dar labai tiktų pabarstyti aštresniu fermentiniu sūriu, pavyzdžiui Džiugu... Nurodytam tortiljų kiekiui sunaudoju daugiau aliejaus - tiesiog jei tepant pritruks, susimaišykite dar! Labai greita, bet labai skani užkanda :)
Šaltinis Taste.com.au
2009 m. rugpjūčio 5 d., trečiadienis
Makaronų salotos su kepta vištiena
Salotoms
500 g makaronų
2 nedidelės cukinijos, supjaustytos riekėmis
125 g šparaginių pupelių
375 g keptos vištienos
2 apelsinai
30 g graikinių riešutų
druskos, maltų juodųjų pipirų
Užpilui
1 apelsino sultys
2 v. š. aliejaus
1 v. š. graikinių riešutų aliejaus
2 v. š. kapotų petražolių
Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje, nuvarvinti, perpilti šaltu vandeniu ir dar kartą gerai nuvarvinti.
Cukinijas ir šparagines pupeles suberti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 4 - 5 minutes, kol suminkštės. Daržoves nuvarvinti, perpilti šaltu vandeniu ir dar kartą gerai nuvarvinti.
Apelsinus nulupti, supjaustyti skiltelėmis. Vištieną susmulkinti.
Paruošti užpilą: sumaišyti apelsinų sultis, aliejų, petražoles. Pagardinti druska ir pipirais.
Į didelę salotinę sudėti makaronus, cukinijas, šparagines pupeles, apelsinus, graikinius riešutus ir vištieną. Užpilti užpilą ir atsargiai išmaišyti. Prieš patiekiant šaldyti šaldytuve mažiausiai 30 minučių. Skanaus!
P. S. makaronų dėjau tik 250 g. Originaliame recepte vietoje vištienos dedama rūkyta skumbrė. Manau, su ja taip pat turi būti nepaprastai skanu... Tikrai labai skanios salotos!
Šaltinis Mary Berry's Complete Cookbook
2009 m. rugpjūčio 4 d., antradienis
Trupininis mėlynių pyragas
1 puodelis (200 g) cukraus
3 puodeliai (420 g) miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
220 g šalto sviesto
1 kiaušinis
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys
4 puodeliai (1 l) šviežių mėlynių
½ puodelio (100 g) cukraus
4 a. š. krakmolo
Sumaišyti 1 puodelį cukraus, 3 puodelius miltų, kepimo miltelius, druską ir citrinos žievelę. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar mikseriu, kol gausis trupiniai.
Pusę tešlos sukrėsti į riebalais pateptą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą ir suspausti.
Sumaišyti 1/2 puodelio cukraus, krakmolą ir citrinos sultis. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Uogas lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.
Kepti iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes ar kol paviršius gražiai apkeps. Prieš pjaustant pyragą būtina visiškai ataušinti. Skanaus!
P. S. puodelis - 250 ml. Labai paprastas, bet labai skanus pyragas! Tešlą ypač pagardina citrinos žievelė...
Šaltinis All Recipes