2007 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Marmurinis keksas

PICT83711 copy copy 

200 g sviesto
6 kiaušiniai
280 g miltų
220 g cukraus pudros
60 g maltų migdolų
10 g kepimo miltelių
30 g kakavos miltelių

Dubenyje ant vandens garų vonelės šaukštu suminkštinti sviestą iki tyrelės. Nukelti nuo garų ir mikseriu išplakti iki purumo. Po vieną kruopščiai įmaišyti kiaušinius. Suberti persijotus miltus ir gerai išmaišyti. Suberti persijotą cukraus pudrą, kepimo miltelius ir maltus migdolus. Išmaišyti.

Tešlą padalinti į dvi dalis. Į vieną dalį įmaišyti kakavos miltelius.

Keturkampę kekso formą patepti riebalais. Sluoksniais sudėti tešlas (pusę tamsios, pusę šviesios ir t. t.). Šiek tiek pamaišyti šakute.

Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 35 - 40 minučių. Iškepusį keksą ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. labai skanus keksas :) Tik kepė jis man gerokai ilgiau, gal apie valandą...

Šaltinis "Šokoladinė diena"

2007 m. lapkričio 27 d., antradienis

Pyragas su persikais ir maskarpone

PICT83201 copy
3 kiaušiniai
130 g cukraus
žiupsnelis druskos
250 g maskarponės
180 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
600 g persikų

Kiaušinius išplakti su 120 g cukraus ir druska. Sudėti kambario temperatūros maskarponę (kad lengviau išsimaišytų) ir gerai išplakti. Suberti persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir citrinos žievelę. Išmaišyti.

Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą skardą (18 x 30 arba 24 x 24 cm). persikus supjaustyti riekėmis ir išdėlioti ant tešlos. Pabarstyti likusiu cukrumi.

Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 35 - 40 minučių.

P. S. paprastas, nesudėtingas, greitai paruošiamas :) Vietoje persikų dėjau konservuotus abrikosus. Beje, vietoje maskarponės galima naudoti kreminę varškę, o vietoje persikų - kitus mėgstamus vaisius (slyvas, vyšnias ir panašiai)... Skanaus!

Šaltinis kuking.net

2007 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

Pyragaičiai su karamele

PICT82733 copy 
Migdoliniams keksams
150 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1/2 a. š. migdolų ekstrakto
150 g cukraus
2 kiaušiniai
125 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
60 g smulkiai sumaltų migdolų

Plikytai tešlai
60 g sviesto
180 ml vandens
105 g miltų
3 kiaušiniai

Vaniliniam kremui
310 ml pieno
1 a. š. vanilės
4 kiaušinių tryniai
110 g cukraus
40 g kukurūzų krakmolo

Karamelei
220 g cukraus
125 ml vandens

Pasiruošti plikytą tešlą bei vanilinį kremą.

Orkaitę įkaitinti iki 180º C. 12 keksiukų formelių iškloti popierinėmis formelėmis ar patepti riebalais, jei reikia.

Sviestą, ekstraktą, cukrų ir kiaušinius išplakti mikseriu iki purumo. Per kelis kartus įmaišyti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir maltais migdolais. Tešlą sudėti į formeles, išlyginti paviršių. Kepti apie 20 minučių. Ataušinti ant grotelių. Keksiukų viršuje išpjauti apie 2 cm gylio duobutes, jas pripildyti vaniliniu kremu ir uždėti nupjautą keksiukų viršų atgal. Viršų aptepti kremu ir sudėti sluoksnį plikytų pyragėlių. Ant viršaus dar sluoksniuoti pyragėlių juos vis patepant kremu.


 PICT82711 copy 
Paruošti karamelę ir aš apšlakstyti paruoštus pyragaičius.

Plikyta tešla
Orkaitę įkaitinti iki 220º C. Kepimo skardas patepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi. Vandenį ir sviestą užvirti ir maišyti, kol sviestas ištirps. Suberti miltus ir maišyti, kol susidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienelių. Tešlą sudėti į dubenį ir po vieną įmaišyti kiaušinius, kol tešla pasidarys lygi ir vientisa.
Į paruoštas skardas konditeriniu maišeliu su 1 cm dydžio antgaliu išspausti apie tris šimtus mažyčių (1/4 nubraukto a. š. dydžio) pyragaičių. Kepti 7 minutes. Temperatūrą sumažinti iki 180º ir dar kepti 5 minutes. Ataušinti.

Vanilinis kremas
Pieną užvirti. Dubenėlyje mikseriu gerai išplakti trynius, cukrų ir krakmolą. Į šią masę nuolat maišant supilti karštą pieną. Tada viską supilti atgal į puodą ir nenustojant maišyti kaitinti, kol kremas sutirštės. Įmaišyti vanilę ir kremą ataušinti, uždengus maistine plėvele (kad ji liestųsi prie kremo).

Karamelė
Puode storu dugnu sumaišyti cukrų ir vandenį. Ant silpnos ugnies nuolat maišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Užvirti, tuomet prisukti ugnį ir virti neuždengus nemaišant, kol masė bus auksinės spalvos. Nukelti nuo viryklės ir prieš naudojant palaukti, kol masė nustos burbuliuoti.

P. S. keksiukus dariau ne migdolinius, o vanilinius, t. y. vietoje migdolų ekstrakto naudojau vanilinį cukrų, o vietoje maltų migdolų įdėjau tiek pat miltų. Kepiau 24 mini keksiukus. Efektinga ir skanu!

Šaltinis Cupcakes ("Australian Women's Weekly")

2007 m. lapkričio 15 d., ketvirtadienis

Kepta kalakuto krūtinėlė

PICT82641 copy 
1 kalakuto krūtinėlė
druskos
pipirų
maltos saldžiosios paprikos
česnako skiltelių
aliejaus

Druską ištirpinti šaltame vandenyje (2 litrams vandens reikėtų imti 1/4 puodelio (~60 ml) druskos). Į druskos tirpalą įdėti krūtinėlę ir palaikyti šaldytuve 2 valandas.

Krūtinėlę nuskalauti ir nusausinti. Įpjauti peiliu keliose vietose ir įkišti česnako skilteles. Iš paprikos, pipirų, šiek tiek druskos ir aliejaus paruošti košelę ir ja aptepti krūtinėlę.

Orkaitę įkaitinti iki 250° C. Į įkaitusią orkaitę dėti paruoštą mėsą ir kepti 15 minučių. Orkaitę išjungti ir palikti joje mėsą neatidarinėjant durelių dar 2 valandoms.

P. S. mėsa tikrai iškepa ir gaunasi labai sultinga bei minkšta :) Tiesa, aš mirkiau tik pusę valandos (vienoje kulinarinėje knygoje perskaičiau, kad tiek užtenka, o ir laiko daugiau neturėjau) ir laikiau išjungtoje orkaitėje tik 1,5 valandos. Česnakų skiltelių nekaišiojau, o į prieskonių mišinį įbėriau česnakų miltelių. Ši krūtinėlė svėrė apie 1 kg ir jai sunaudojau apie 3 a. š. paprikos, 1 a. š. maltų juodųjų pipirų, 2 - 3 a. š. česnako miltelių ir dar 1/2 a. š. druskos... Aliejaus prireikė apie 2 - 3 v. š. Be abejo, prieskonių mišinį galima pasiruošti ir pagal savo skonį... Po 1,5 valandos orkaitėje mėsa dar buvo karšta, bet ji labai skani ir šalta :)

Šaltinis kuking.net

Tiramisu sūrio tortas (Tiramisu cheesecake)

PICT82320 copy
¼ puodelio maltos netirpios kavos
1 puodelis verdančio vandens
1/3 puodelio marsalos (itališko spirituoto vyno)
2 v. š. smulkaus cukraus

250 g biskvitinių pirštelių

2 a. š. želatinos
150 g kreminio sūrio
1/3 puodelio cukraus pudros
250 g maskarponės
2 v. š. marsalos
300 ml riebios grietinėlės

100 g kavos pupelių, dengtų šokoladu

Kavą užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti 4 minutes ir nukošti. Sumaišyti paruoštą kavą su cukrumi ir marsala. Aušinti apie 10 minučių. 80 ml gauto skysčio supilti į nedidelį puodą ir pavirti, kol skysčio liks apie 1 v. š. Ataušinti.

Želatiną užbarstyti ant 2 v. š. šalto vandens, išbrinkinti ir pakaitinus ant vandens garų ištirpinti. Aušinti 5 min.

Kreminį sūrį išplakti su cukraus pudra iki vientisos masės. Sudėti maskarponę, supilti marsalą, želatiną ir viską gerai išmaišyti. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į sūrio masę.

22 cm skersmens torto formą šiek tiek patepti riebalais. Biskvitinių pirštelių galus nupjauti taip, kad sausainiai liktų 7 cm ilgio. Sausainių plokščiąsias puses pamirkyti likusioje kavoje ir sustatyti paruoštoje formoje nupjautais galais žemys pagal formos sieneles. Likusius sausainių galiukus taip pat pamirkyti kavoje ir sudėti ant formos dugno. Sukrėsti sūrio masę. Šaukštą tirštojo kavos sirupo pašlakstyti ant sūrio masės ir mediniu pagaliuku lengvai pamaišyti.

Tortą per naktį pašaldyti. Prieš patiekiant pabarstyti šokoladu dengtomis kavos pupelėmis.

P. S. puodelis - 237 ml. Aš kepiau biskvitinius pirštelius ir biskvitą pati, kaip ir šiame recepte. Ant lėkštės dėjau vieną biskvito sluoksnį, jį sulaisčiau paruoštu kavos sirupu, aplinkui sustačiau padrėkintus pirštelius. Tada sudėjau pusę sūrio masės. Ant viršaus dėjau iš abiejų pusių padrėkintą antrąjį biskvito sluoksnį ir likusią sūrio masę. Vietoje marsalos naudojau Cointreau (stiprų apelsinų likerį). Tikrai labai skanu!..

PICT82500 copy copy  
Šaltinis Cheesecakes: Chilled and Baked ("Australian Women's Weekly")

2007 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Pina Colada keksiukai

PICT820111 copy 

½ puodelio cukraus
¼ puodelio sviesto ar margarino
1 kiaušinis
1 puodelis grietinės
1 a. š. romo ekstrakto
1 ½ puodelio miltų
1 a. š. kepimo miltelių
½ a. š. sodos
½ a. š. druskos
1 (~420 g) skardinė konservuotų ananasų, nuvarvintų ir susmulkintų
½ puodelio kokoso drožlių

Orkaitę įkaitinti iki 190º C. Pasiruošti 12 keksiukų formelių.
Dideliame dubenyje sumaišyti cukrų, sviestą, kiaušinį, grietinę ir romo ekstraktą. Gerai išplakti iki vientisos masės. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atsargiai įmaišyti į grietinės masę. Įmaišyti ananasus ir kokosus. Sudėti tešlą į paruoštas formeles. Kepti 20 – 25 minutes.

P. S. puodelis – 237 ml. Dariau iš dvigubos porcijos ir iškepiau vieną didelį keksą, tik, žinoma, kepiau gerokai ilgiau - apie 1 valandą... Vietoje romo ekstrakto įpyliau šaukštą tikro romo... Tikrai puikus, drėgnas ir ne per saldus keksas!

Šaltinis allrecipes

Lašiša su avokadais

PICT82122 copy 

30 g tirpinto sviesto
4 x 175 g lašišos pjausniai
druska, juodieji pipirai
4 šakelės peletrūno
4 žaliosios citrinos riekės

Avokadų padažui
2 nulupti avokadai be kauliukų
150 ml jogurto
1 žaliosios citrinos tarkuota žievelė ir sultys
druska, juodieji pipirai

Keturis didelius folijos gabalus patepti tirpintu sviestu. Ant kiekvieno lapo dėti po lašišos pjausnį ir pagardinti druska bei pipirais. Ant viršaus uždėti po peletrūno šakelę ir žaliosios citrinos riekę, susukti į foliją. Sudėti į kepimo skardą ir kepti iki 150º C įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.

Tuo metu vieno avokado minkštimą kartu su jogurtu, citrinos žievele ir sultimis sudėti į blenderį, pagardinti druska bei pipirais ir sutrinti iki vientisos masės. Sudėti masę į dubenėlį. Kitą avokadą supjaustyti kubeliais ir įmaišyti į padažą.

Lašišą išimti iš folijos, dėti į pašildytas lėkštes ir patiekti su padažu.

P. S. peletrūno neturėjau, vietoje žaliosios citrinos naudojau paprastas citrinas... Skanaus!

Šaltinis Mary Berry "Complete Cookbook"